Arbeidsledigheten i verden kommer til å øke i 2024, ifølge en ny FN-rapport. Større økonomisk ulikhet og stagnerende produktivitet er til bekymring.

Ifølge NTB-AFP forventer en ny rapport fra FN at arbeidsledigheten vil stige 0,1 prosentpoeng fra det nåværende tallet 5,1 prosent. Dermed blir to millioner nye mennesker uten arbeid.

Nesten ingen av G20-landene opplevde reallønnsvekst. Det er usannsynlig at etterslepet fra 2023 kommer til å bli hentet inn i nær framtid, ifølge rapporten.

Unntakene er Kina, Russland og Mexico. De hadde alle reallønnsvekst i fjor. I motsatt ende er Brasil (-6,9 prosent reallønnsvekst), Italia (-5 prosent) og Indonesia (-3,5 prosent).

FN bekymrer seg over at de økonomiske forskjellene i mange land tiltar.. Samtidig synker produktiviteten i mange land, noe som fører til en kraftig brems i den økonomiske veksten.

– Fallende levestandard og svak produktivitet, kombinert med stadig inflasjon, skaper grunnlaget for større ulikhet og undergraver forsøker på å skape sosial rettferdighet, sier leder Gilbert Houngbo i FNs arbeidsorganisasjonen (ILO).

Det nevnes ikke om FN har noen forslag til løsninger på problemene, og hva som er bakgrunnen for at produktiviteten faller og særlig Vesten opplever en økonomisk stagnasjon. Særlig Europa er hardt rammet, mens USA foreløpig holder det gående ved hjelp av massiv økning av gjeld.

Klimatiltak, energikrise og masseinnvandring ser ikke ut til å forandre seg med det første. Trolig vil derfor den økonomiske krisen vedvare, hvis man da mener at de nevnte trendene har innvirkning på den økonomiske utviklingen i Europa og USA.

Vår statsminister ser annerledes på det, og han mener jo at Norge i fremtiden skal bli rike på det grønne skiftet. Samtidig er det fortsatt akademikere som hevder at innvandring er en berikelse for landet.

FNs generalsekretær António Guterres tror også situasjonen kan løses ved å satse på bærekraft og equity. Som han skriver i rapportens innledning:

By unlocking big, bold investments we can drive
sustainable development and climate action,
and put the global economy on a stronger growth
path for all.

Inequality is tearing our world apart. In 2024,
we must seize the opportunity to create a more
inclusive, resilient global economy that works for
everyone, everywhere.

Mer av det samme, er altså FNs forslag til løsning.

Kjøp billetter til lesermøte med Mikael Jalving!

Kjøp «Europas underlige død» her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.