Statsminister Jonas Gahr Støre holder pressekonferanse før sommeren. Foto: Geir Olsen / NTB

Regjeringen ruster seg mot kraftig brems i økonomien og massiv vekst i ledigheten, ifølge statsminister Jonas Gahr Støre. Han håper på en annen utvikling.

Ifølge Jonas Gahr Støre er han og hans regjering beredt på å takle en periode med økonomisk nedgang og økende ledighet.

Strategien for pressekonferansen var tydelig: Tegne opp et bilde av truende skyer i horisonten, og så prøve å forsikre om at Norge nå har den rette regjeringen til å håndtere dette.

Dette underbygges av å hevde at det slett ikke har gått så verst til nå under denne regjeringen.

– Skulle vi få en kraftig økning i ledigheten, så er vi klare til å møte det, sier Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB etter å ha holdt regjeringen oppsummerende pressekonferanse for sommeren.

NTB-Steinar Schjetne, Marie De Rosa og Isabel Bech melder om saken torsdag, etter regjeringens sommerpressekonferanse.

Støre  poengterer at bildet så langt tyder på at vi slipper unna tilsvarende opplevelser som de som rystet samfunnet på slutten av 1980-tallet, da boliglånsrentene ble tosifret, ledigheten økte kraftig i flere år og mange bedrifter gikk konkurs.

Bakteppet den gangen var ikke helt ulikt det vi kan stå overfor nå: prisveksten hadde festet seg på et høyt nivå med påfølgende renteøkninger og dramatiske konsekvenser for husholdningene, for å nevne noe.

– Vi må være forberedt på det. Men jeg håper jo vi skal slippe det, sier Støre.

Høy prisvekst skaper bekymring

De fleste økonomiske prognoser tyder på aktiviteten i norsk økonomi skal noe ned og at ledigheten vil øke noe. Sentralbanken har innrettet pengepolitikken for å gi økonomien en myk landing.

Men rentehoppene fra det rekordlave 0 til dagens 3,75 prosent har så langt hatt liten virkning – og prisveksten er fortsatt langt over målet på 2 prosent.

Støre påpeker at mye er annerledes i dag enn på 1980-tallet.  Men den viktigste lærdommen fra den gangen er at når prisstigning og renter fester seg på et høyt nivå, så er det veldig tungt å få dem ned igjen, poengterer Støre.

Skal motvirke arbeidsledighet

Støre brukte tid på å tegne et situasjonsbilde av norsk økonomi og framholdt med styrke at «trygg økonomisk styring» har vært avgjørende for regjeringen.

– Aldri før har flere vært i jobb. Yrkesdeltakelsen som falt gjennom et tiår, har snudd og går opp igjen, fortsatte han.

Dersom arbeidsledigheten for alvor begynner å stige, skal regjeringen gjøre det den kan for å motvirke dette, lovet han.

– Målet er å komme gjennom denne perioden som et av landene i Europa med lavest ledighet, sa Støre.

– Vil ta tid

Støre understreket at det kommer til å ta tid å få prisveksten ned.

– Mye av prisveksten drives av importen. Når det er prisvekst ute, kommer denne til Norge, sa han.

Trygg og ansvarlig pengebruk er løsningen, ifølge Støre.

– Kommer prisveksten ut av kontroll, vil det ikke være rentebrev folk får i innboksen, det vil være oppsigelsesbrev, sa han.

–  Så langt, halvveis ut i 2023, må jeg si at det går rimelig bra, avsluttet statsminister Støre.

Les også: 

Støre: Habilitetsproblemer er ikke noe spesielt Ap-problem

Sommerlesning! Bestill i dag:

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.