I fjor fikk nordmenn i snitt 0,4 prosent mindre å rutte med, ifølge nye tall. Prisene steg i mer enn lønnen.

Fredag kom den foreløpige rapporten
fra TBU, som danner grunnlaget for lønnsoppgjøret.

Den viser at lønnen i snitt økte med 5,3 prosent i Norge fra 2022 til 2023. Samtidig økte prisene med 5,5 prosent i fjor.

For folk med snittlønn og gjennomsnittlig lønnsvekst i fjor, vil nedgangen i kjøpekraft, altså reallønn, etter skatt være på 0,4 prosent, ifølge TBU.

Det er andre år på rad med reallønnsnedgang.

Men det er stor forskjell på ulike grupper:

* Industriarbeidere endte med en flat utvikling og hadde 0,0 prosent endring i reallønn, mens industrifunksjonærer fikk en reallønnsnedgang på 1,4 prosent.

* Ansatte i Virke-bedrifter i varehandel fikk svekket kjøpekraften med 0,9 prosent, og for ansatte i finanstjenester var nedgangen på 1,1 prosent.

* I offentlig sektor gikk reallønnen noe opp. Statsansatte fikk en reallønnsvekst på 0,4 prosent, mens veksten var på 0,5 prosent for kommuneansatte.

TBU er en forkortelse for Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene. Utvalget sørger for at partene har likt tallgrunnlag og en mest mulig felles forståelse av situasjonen i norsk økonomi når de skal forhandle om årets lønnsoppgjør.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.

Les også