Svenske medier har formidlet et helt feil bilde av arbeidsinnvandring og dens konsekvenser. Men selv om dette nå er avslørt, fortsetter mytene å spre seg.

Dette skriver Patrik Kronqvist i Expressen. Han tar utgangspunkt i reaksjonene etter at regjeringen besluttet å øke lønnskravet for ikke-vestlige arbeidsinnvandrere.

Tidigare räckte det med en inkomst på runt 13 000 kronor i månaden för att få arbetstillstånd i Sverige. Sedan 1 november i fjol är golvet drygt 27 000 kronor och om några år är det tänkt att det ska höjas till medianlönen – för närvarande 34 200 kronor.

Det er et skritt i riktig retning, mener Kronqvist. Han mener den massive kritikken bør ignoreres. Sveriges svar på NHO, Svensk Näringsliv, er selvsagt interessert i å beholde tilgangen på arbeidere som jobber for en slikk og ingenting. Men at kommunene hevder at dette vedtaket truer den svenske velferden, er ikke like forståelig.

Men det är verkligen förvånande att Sveriges kommuner och regioner, SKR, med sådan iver klivit upp på barrikaderna. Inom välfärden är ju arbetskraftsinvandring en helt marginell företeelse.

På Migrationsverkets topplista över yrken med flest utfärdade arbetstillstånd återfinns inga klassiska vård-skola-omsorg-jobb. Under 2022 fick till exempel bara 87 personer från länder utanför Europa tillstånd att jobba som undersköterska i hela Sverige – det är 0,3 arbetstagare per kommun.

0,3 hjelpepleiere per kommune er selvsagt langt fra nok til å betjene selv de utlendingene som befinner seg på svenske sykehus og sykehjem.

Allikevel advarer styreleder i SKR, socialdemokraten Anders Henriksson, om at velferden vil miste 5000 ansatte som ikke vil oppfylle de nye lønnskravene, hvor Skellefteå ville miste hele 200 av de ansatte i velferden.

Man kan jo spørre hvordan det står til i Sverige hvis hjelpepleiere ikke tjener nok til å oppfylle de nye kravene. Men løgnen er verst, mener Kronqvist.

Utspelet fick stor spridning i medierna via TT och Dagens Nyheter for till den lilla kommunen i Västerbotten för att skildra effekterna av regeringens migrationspolitik.

Problemet var att det inte stämde.

I realiteten hadde Skellefteå kun 12 ansatte utlendinger med arbeidstillatelse. Som LO-økonomen Torbjörn Hållö skrev i Göteborgs-Posten:

Det finns bara ett problem. Siffrorna är påhittade.

Hele saken var altså bygd på myter og fantasier, skriver Kronqvist.

Det stämde inte att 5 000 välfärdsarbetare hotades av utvisning. När SKR gjorde nya undersökningar fann man bara 800 aktiva arbetstillstånd inom regionerna, varav 160 personer eventuellt inte klarade det nya lönekravet. För kommunerna saknade man helt siffror.

De totale feilvurderingene som Kronqvist beskriver som et havari, fikk dog liten oppmerksomhet i svenske medier. Faktisk klarte DN så sent som fredag å publisere en lederartikkel som gjentok de samme påstandene som er grundig dokumentert som feil.

«Uppemot var femte arbetskraftsinvandrare inom regionerna omfattas av försörjningskravet redan nu innan de höjs till medianlönen», lød det i fullt alvor.

Innvandring kan ikke løse velferdsoppgaver, siden også innvandrere trenger hjelp, og ofte i langt større grad enn etniske svensker. De varme hendene er en myte som er skapt av apologeter for masseinnvandringen.

Heller ikke eldrebølgen kan løses ved hjelp av innvandring, påpeker Kronqvist.

Att föryngra befolkningen genom invandring är också en utopi. Enbart för att behålla dagens åldersstruktur krävs en nettoinvandring om 38 miljoner människor till Sverige fram till 2080, enligt demografer.

Sverige burde heller satse på å lokke til seg arbeidsinnvandrere som har høy utdannelse som kan brukes til noe, og det samme burde Norge gjøre. Leger og ingeniører velger dessverre andre land, som har høyere lønninger og lavere skatter og i tillegg leverer varer og tjenester til langt lavere kostnader.

Norge og Sverige er verdensmestere i å lokke til seg folk som ikke kan forsørge seg selv, for der er vi i verdenstoppen. Derfor må skattene opp og kjøpekraften ned for dem som arbeider. Men dette krever en mental omveltning.

Det är bara i Sverige som vissa har fått för sig att behovet av fler sjuksköterskor också kräver att vi ska ha fri invandring för tidningsbud från Mongoliet med en lön på socialbidragsnivå.

Välfärden behöver en bättre invandringspolitik än så.

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.