Mediene nedbemanner og det er ikke bare fordi markedet er dårligere. Det er fordi mediehusene forbereder seg på en helt ny virkelighet. Den er AI.skapt.

Ta en titt på nyhetskanalen Channel 1. Alle menneskene du ser er maskiner, eller kanskje vi heller skulle si syntetiske, kunstige.

Å se mennesker som bærer alle kjennetetegn på å være ekte, men som selv sier de er kunstige forstyrrer vår oppfatning av hva som er virkelig. Nyhetsankeret spiller på den tillitskapital vi har bygget opp til TV-journalister. Men hun selv sier hun er et kunstig produkt. Som sådan kan hun ting som intet menneske kan:Hun kan snakke et hvilket som helst språk og viser det der og da, med leppesynkronisering. Dette at maskinene kan langt mer enn oss virker foruroligende, Hvem er det som snakker? Vi tror det er en person fordi det ser ut som et menneske.

Men det er noe annet. Hva er dette annet?

Vi står bare ved terskelen til en helt ny æra eller epoke der maskinene overtar. Mange av vanlige jopurnalistjobber vil bli gjort av intelligente vesener. Jeg bruker bevisst ordet vesener og ikke maskin, for vi forbinder noe mekanisk med ordet maskin. Her står vi overfor intelligens og den er større enn vår.

På sekunder kan AI-programmer harve gjennom ufattelige mengder data og lære superraskt. New York Times har anlagt sak mot ChatGPT fordi programmet har brukt avisens arkiv som materiale for læring. Det mener New York Times er tyveri.

Vil det i det hele tatt være mulig å avgjøre hvilke kilder AI har suget kunnskapen fra? De konsumerer all tilgjengelig kunnskap.

Forberedelse

AI er et verktøy i den administrative statens hender. Det ser vi allerede.

I Polen vil Donald Tusk gjenopprette pressefriheten ved å avsette alle redaktører som den konservative regjeringen innsatte. Tusk ville investere syv milliarder i en «fri» presse, dvs medier som var på hans og Ursula von der Leyens side. De støtte på et problem i president Duda som satte foten ned.

Her ser vi et eksempel på at en side hevder å representere demokratiet, mens den andre er politiserende og styrt.

Samme situasjon finner vi i USA der Biden-regimet og progressive medier hevder å forsvare demokratiet mot Trump.

Tilliten er borte

Men velgerne er av en annen mening. Aldri har tilliten til etablerte medier vært lavere. Ned mot tredve prosent. Sytti prosent av velgerne stoler ikke på mediene. Det er tall vi ikke får gjengitt i nordiske medier da det vil rokke ved tilliten til også dem.

Nordiske medier tror de kan utsette Götterdämmerung ved å lyve og bedra borgerne.

Men journalister som Tucker Carlson avslører dem. Det er grenser for hvor mye og lenge du kan lyve før det går opp for folk.

Prisveksten i Norge var 4,8 prosent fikk vi høre, men så ser vi en annen statistikk som viser at den var på hele 9,8 prosent. På toppen av dette kommer rentehevingen. Likevel forventes det at vi ikke klager, men lærer å lide, som DNB-sjef Kjerstin Braathen sa i Davos for tre år siden.

Er alt dette planlagt?

Vi vet ikke av hvem, men mye tyder på at utviklingen er styrt av krefter som vil at vi skal lide: Enten det er medisinsk, økonomisk, politisk eller demografisk: Befolkningen har mindre og mindre å stå på.

Vi vet en ting: Den kampanjen vi har vært utsatt for siden Trump entret scenen har vært styrt, menneskeskapt. Den har kjørt og fortsetter å kjøre helt upåvirket av fakta. Noen vil forrykke vår balanse, vår evne til å oppfatte forskjell på løgn og sannhet.

Så kan den kunstige intelligensen overta og den er smart nok til å spinne historier det er uhyrlig vanskelig å gjennomskue.

Men det er ikke umulig.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.