Italia har formelt trukket seg fra Kinas Belt and Road Initiative (BRI). Italia var eneste G7-land som for fire år siden sluttet seg til BRI. Beslutningen om å trekke seg er formelt meddelt Beijing. 

Ønskede effekter uteblir

Italia ble med i BRI for å tiltrekke seg investeringer og for å bedre italiensk eksportnærings adgang til det kinesiske marked, men det motsatte er skjedd; handelsunderskuddet med Kina er fordoblet de siste tre år. 

Flere andre land skal være ved å revurdere sitt partnerskap med Kina fordi BRI ikke har gitt det forventede utbytte.

Hardt slag for Xi

At Italia formelt har trukket seg fra Kinas ambisiøse Belt and Road Initiative ansees som et hardt slag for president Xi Jinpings gigantiske infrastrukturprosjekt.

– Pakten har ikke hatt den ønskede effekt og er ikke lenger en prioritet. Land som ikke er en del av pakten har oppnådd bedre resultater, sa Italias utenriksminister Antonio Tajani i Roma onsdag.

Beslutningen ble meddelt Beijing for tre dager siden, ifølge den italienske avisen Corriere della Sera som var først ute med nyheten.

Modi pluss Meloni

I India blir dette av flere omtalt som godt nytt. Det er blitt postet en rekke videoer som viser Modi og Meloni ta selfier og riktig finne melodien på COP28, de to har til og med fått sin egen hashtag, #Melodi

 

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.