USAs utenriksminister Antony Blinken fortalte Israel at IDF ikke kan operere i det sørlige Gaza på den måten de har gjort i nord. Han indikerte også at Israel har uker, ikke måneder, på seg til å fullføre sitt erklærte oppdrag, som er å ødelegge Hamas.

Etter at det har vært spekulasjoner om Biden-regimet ville innføre betingelser for å opprettholde sin støtte til Israel, ser det nå ut som om Blinken har sluppet katta ut av sekken. Ifølge Times of Israel skal Blinken ha sagt følgende til forsvarssjef Herzi Halevi og forsvarsminister Yoav Gallant.

«Dere kan ikke operere i det sørlige Gaza på den måten dere gjorde i nord. Det er to millioner palestinere der. Dere må evakuere færre mennesker fra hjemmene deres, være mer nøyaktige i angrepene, ikke ramme FN-anlegg, og sørge for at det er nok beskyttede områder [for sivile]. Og hvis ikke? Da må dere stanse angrepene mot områder der det er en sivilbefolkning.»

Hvis Israel Defense Forces skal følge kravene fra Blinken, så kan Hamas bare samle sammen sivilbefolkningen over hele Gaza og bruke dem som menneskelige skjold, og IDF blir da helt hjelpeløse.

Det er dessuten velkjent at Hamas knytter sitt enorme tunnelsystem direkte til både moskeer, sykehus og såkalte FN-skoler.

Israels forsvarsminister Gallant sa at hele befolkningen i Israel støtter målet om å knuse Hamas en gang for alle, selv om det vil ta flere måneder. Da kom Blinken med følgende avvisende svar:

«I don’t think you have the credit for that.»

Blinken, som vanligvis framstår som en svak skikkelse i offentligheten, stilte sine tøffe ultimatum privat, og satte dermed motsetningene i USAs politikk på spissen.

Det er uvisst hva Blinken mente med ordet «credit», om han mente finansiell kreditt fra USA eller politisk kredibilitet internasjonalt. Men Israel har uansett hele tiden sagt at det vil ta flere måneder å knuse Hamas, og en av grunnene er nettopp IDFs intense forsøk på å skade sivile så lite som mulig.

Biden-regimet har, som Document har rapportert, vært under sterkt press fra pro-palestinske representanter i partiet, og Biden sa for en tid tilbake at han ikke ville utelukke å stille betingelser for å fortsatt støtte Israel finansielt og militært.

Wall Street Journal advarte for noen dager siden om at i krigstid vil slike krav signalisere til Israels fiender at USA har blitt vinglete når det gjelder støtten til Israels mål om å knuse Hamas.

Amerikanske universiteter fylles opp av studenter som støtter Hamas, og som roper slagord for et folkemord mot jødene (from the river to the sea). Blant unge amerikanske studenter fra øvre middelklasse som studerer ved Ivy League-universiteter er det trendy å hate Israel og hylle drapsmenn, voldtektsforbrytere og torturister i terrorgruppa Hamas.

Jøder truet på livet i diskusjons­forum ved topp­universitet i USA

Hamas er frihetskjempere, mener disse studentene. Demonstrasjonene til fordel for terroren er det største demonstrasjonene av denne typen siden Vietnam-krigen.

Blant Demokratene var Bernie Sanders tidlig ute med å kreve betingelser for at USA skal fortsette å støtte Israel i sin eksistensielle krig. Medlemmene i The Squad, en ytre venstrefløy av Demokratene som består av folk som Rashida Tlaib, Ilhan Omar og Alexandria Ocasio-Cortez, som gjentatte ganger er anklaget for antisemittisme, presser også på for å hindre Israel i å gjennomføre krigen slik de ønsker. De forsøker å forhindre IDF i å operere på den måten de anser som den mest effektive måten å beseire Hamas på.

Når man vet at en god del av våpnene til Hamas, Hizbollah og Islamic Jihad er finansiert av terrorstaten Iran, som Biden og tidligere Obama har frigitt store beløp til, så ser situasjonen ikke bra ut for Israel, eller for USAs renommé.

Hensikten virker å være å advare Israel om at de vil risikere å miste amerikansk støtte hvis de prøver å fullføre sitt oppdrag med å knuse Hamas. WSJ spør: Er dette virkelig innstillingen til Det demokratiske partiet?

Dette har neppe særlig støtte blant den amerikanske befolkningen, mener WSJ. Det er lite trolig at en slik innstilling har nok støtte i Representantenes hus eller i Senatet.

Kanskje det er på tide at Republikanerne våkner og krever en avstemning?

That would be a message worth sending to Israel’s enemies. Republicans, why not help Israel by putting Democrats to the test?

Hvis USA svikter Israel i en slik stund, kan Israel stå overfor sin verste krise siden Yom Kippur-krigen, som brøt ut omtrent nøyaktig 50 år før terrorangrepet 7. oktober.

Det er verdt å merke seg at Blinken stiller seg bak slike krav, til tross for at han er en av de som har sett hele materialet som viser Hamas’ grusomheter 7. oktober. Blinken sa selv etterpå at han ble «dypt berørt». Men ikke dypt nok til å støtte Israel i kampen mot Hamas, tydeligvis.

Les også:

Blinken dypt berørt, mediene trekker grusomhetene i tvil

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.