Rundt 3.900 bilforhandlere ber om utsettelse fra Biden-regimets tyngende salgsmandat. Årsaken er enkelt: Alt for få amerikanere kjøper elbiler.

Du kan subsidiere en kjøper til å besøke bilutstillingslokalet, men du kan ikke tvinge ham til å kjøpe. Dette er budskapet til 3.900 bilforhandlere, som ber Biden lempe på klimamålene, og droppe de urealistiske kravene om at massevis av amerikanere ønsker å skaffe seg elbil.

Dette skriver Wall Street Journal på lederplass. Bilforhandlere mener det er mange flotte batteribiler tilgjengelig i markedet. Men dessverre fyller disse bilene opp lagrene, siden alt for få amerikanere vil kjøpe dem.

Biden-regimet krever at to tredjedeler av nye biler må være elbiler innen 2032 – men forhandlere sier at elbilsalget synker, og skader hele næringen.

De overfylte lagrene er nok til å dekke det antallet elbiler man forventer å selge i USA de neste 103 dagene. Det tar i gjennomsnitt 65 dager å selge en elbil, nesten dobbelt så lang tid som fossildrevne biler.

Salget av elbiler er dårlig, selv om prisene er presset kraftig ned.  En elbil koster i gjennomsnitt litt over 50.000 dollar, mens for ett år siden kostet de 65.000 dollar.

Amerikanske bil­forhandlere: Usolgte elbiler hoper seg opp

Prisene har altså falt med 22-23 prosent på et år, mens produksjonskostnadene som alt annet blir stadig dyrere på grunn av inflasjon og høyere renter. Bilforhandlere betaler prisen, og nå kommer reaksjonene.

De fleste som ønsker seg en elbil har allerede kjøpt, nå stanser salget opp. Kundene bekymrer seg over hvordan elbiler vil takle dårlige værforhold, og om batteriene holder for de som har lang reisetid til jobben. Dessuten er elbiler for dyre for mange, selv etter de massive kuttene i utsalgspriser.

Nå ber forhandlerne Biden-regimet sette på bremsene, men det er vel lite trolig at et regime som er hypnotisert av klimahysteriet vil etterkomme ønsket.

Elbiler har blitt symbolpolitikk. Halvparten av elbiler som ble registrert forrige år ble registrert i de 10 prosent av fylkene som i størst grad støttet Demokratene.

Brevet fra bilforhandlerne er et viktig politisk signal om at progressiv klimatvang ikke er så populært som Demokratene virker å tro, skriver WSJ. Amerikanere foretrekker å ta sine egne valg, overraskende nok.

Americans don’t like to be told what to do or what they must buy. As the dealers put it, “many people just want to make their own choice about what vehicle is right for them.” Imagine that.

Dog finnes det håp i USA. Trolig taper Biden presidentvalget neste november, og med Trump som president vil det nok skje store endringer.

Det er verre for oss nordmenn, som kun kan velge om vi skal erstatte én klimafanatisk regjering med en annen.

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.