Senatet i USA skal allerede neste uke stemme over tiltak for å oppheve delstaten Californias krav om utslippsfrie biler.

General Motors (GM) gikk all in på batteribiler. Nå kjører de på for å reversere landets mest aggressive EV-mandat.

Problemet GM står overfor, er at ikke nok amerikanere er klare for biler drevet på batteri. Dette gir de også uttrykk for i en henvendelse til sine mange white collar ansatte som ikke jobber i fabrikkene, skriver Wall Street Journal.

«Vi trenger din hjelp! Utslippsstandarder som ikke er tilpasset markedsrealitetene utgjør en alvorlig trussel for vår virksomhet ved å undergrave forbrukernes valgmuligheter og bilers prisgunstighet.»

GM er en av de største selgerne av batteribiler i USA. Nå oppfordrer de sine ansatte til å påvirke senatorer. Målet er å oppheve en 2022-lov i California som vil forby salg av nye bensindrevne biler og lastebiler innen 2035, et mandat som siden har blitt vedtatt av 11 andre delstater.

Senatet kan allerede neste uke stemme over å oppheve et unntak som tillater California å sette egne strengere utslippsstandarder for eksos.

GM satte selv et internt mål om å avslutte salget av nesten alle bensindrevne biler innen 2035. De har med andre ord vært en del av spillet.

Chevrolet Corvette Stingray, en type bil som var populær blant norske jagerflygerelever i USA, og som gikk i arv fra år til år. Det var alltid fossildrevne biler som gjaldt. Foto: GM.

Men det politiske markedet for batteribiler svikter. Amerikanere liker ikke at politikere skal bestemme hva slags biler de skal kjøpe. Salget av batteribiler avtar, bilkjøpere søker etter billigere alternativer, og bilprodusentene taper store summer per solgte elbil.

Kongressen ønsker å fjerne skattelettelser som i årevis har drevet salget av elbiler.

Selv i California, som er selveste Klondyke for elbiler i USA, går salget dårlig.

Ifølge estimater fra analysefirmaet Motor Intelligence falt salget av elbiler med 5 prosent i april, mens det totale bilmarkedet i USA vokste med 10 prosent.

Batteribiler utgjør nå kun 7 prosent av det amerikanske markedet. I Norge går elbiler så det suser, siden man slipper flere hundre tusen kroner i skatter og avgifter som er pålagt fossile biler. Den muligheten eksisterer ikke i USA.

GM har forlatt et selvpålagt mål om å bygge 400.000 elektriske biler innen midten av 2024. Ford Motor og andre bilprodusenter har på lignende måte redusert planene.

Svært få vil egentlig ha batteribiler, hvis ikke de blir sterkt motivert rent økonomisk. Det er vel nesten kun i Norge at dette er en realitet, på grunn av vårt høye skattenivå som gjør prisreduksjon til en enkel, teknisk løsning.

GM sier at de fortsetter å investere tungt i elbiler og har lansert en rekke nye elektriske modeller. Men når myndighetene stiller krav om hvor mange andeler av bilene man selger skal være elektriske, så knuser man det private næringslivet.

Dette burde være en enkel greie for Trump-administrasjonen å rydde opp i, og trolig står det på agendaen.

En talskvinne for GM sa at selskapet lenge har hevdet at USA bør ha ett enkelt utslippskrav og at alle reguleringer bør ta hensyn til markedets etterspørsel.

– GM tror på kundens valgfrihet, og vi fortsetter å fokusere på å tilby det beste og bredeste utvalget av biler på markedet.

Det virker dog som at GM lot seg lure av klimafanatismen, akkurat som Kjell-Inge Røkke her i Norge. Nå begynner folk i næringslivet å forstå alvoret. Når milliardene renner ut, så våkner de fleste, med unntak av politikerne, selvsagt.

Røkke sier han føler seg dum etter grusom grønn smell

GMs e-post der de oppfordret ansatte til å ta affære, ble sendt til arbeidere i Michigan og andre berørte delstater. Noen GM-ansatte skal ha kontaktet lovgivere over telefon.

Selskapet har fått støtte fra Alliance for Automotive Innovation, som representerer bilprodusenter som Chryslers morselskap Stellantis, samt Ford og Toyota.

De har oppfordret Kongressen til å «forhindre de uunngåelige konsekvensene for arbeidsplasser og produksjon som disse uoppnåelige reguleringene vil medføre».

Tilhengere av Californias dispensasjon hevder at delstatens unike geografi og klima berettiger  spesielle  standarder, for det viktigste er tross alt å nå de evige klimamålene.

Det er vel nesten bare Norge som er mer fanatisk opptatt av disse klimamålene enn den totalt skakkjørte delstaten California.

– Du kan ikke stoppe elektriske bilers inntog. Det kommer til å skje, sa Teslas administrerende direktør Elon Musk til investorer i januar da han ble spurt om Trumps ambisjoner om å reversere Californias dispensasjon.

Men ingen ønsker vel å forhindre produksjon av batteribiler? Det man går til angrep på er at man innfører tvang om å kjøpe biler som ikke passer til personlig forbruk og økonomi.

– Dette handler om et forsøk på å eliminere alle gassdrevne kjøretøy i Amerika, sa senator John Barrasso, den nest øverste Republikaner i Senatet.

– Det er helt upraktisk. Det er for dyrt for de fleste familier.

Også enkelte fra Demokratene ser problemene.

Laura Gillen (D) fra New York sa at hun støtter målet om å redusere utslippene, men at tidsplanen er «ute av tråd med virkeligheten», og skaper en urimelig byrde for forbrukere som står overfor en levekostnadskrise.

– Hvis alle i distriktet mitt gikk ut og kjøpte en elbil, ville ikke strømnettet kunne takle det, sa Gillen.

Batteribiler kan være glimrende valg for enkelte, særlig hvis man bor sentralt, med masse ladestasjoner rundt seg, og stort sett skal bevege seg korte avstander.

Men å tvinge folk til å velge, uansett hva slags behov de har, er ikke en anbefalt vei mot suksess. Hverken for bilprodusentene eller forbrukerne.

 


Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her! Kjøp e-boken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.