Statsministerens kontor (SMK) innrømmer at måten dokumenter i aksjesaken til Erna Solberg ble journalført på, var feil. Papirene ble lagt i et internt papirarkiv og dermed skjult for offentligheten.

Det er toppbyråkratene som har ansvaret for at alt går rett for seg på Statsministerens kontor (SMK) i Oslo, skriver E24.

Hemmeligheter, nasjonale strategier og regjeringskriser skal håndteres effektivt av et knippe erfarne jurister, statsvitere og økonomer.

Nå innrømmer SMK at de har sviktet i Erna Solbergs aksjesak. E-poster om Finnes’ aksjehandlerskulle etter loven vært journalført. I stedet havnet de i et internt papirarkiv.

Dermed kunne både dokumentene og hva SMK visste holdes skjult for offentligheten i over ti år.

Hver enkelt saksbehandler, samt ekspedisjonssjef, regjeringsråden og statsministeren, har ansvar for at loven følges i hver enkelt sak. Men i Finnes-saken sviktet det i alle ledd.

Først da pressen begynte å interessere seg for saken startet SMK en leteaksjon i sitt interne papirarkiv.

– I denne saken har vi oppdaget at inn- og utgående saksdokumenter, som skulle vært journalført, i stedet har blitt arkivert som organinterne dokumenter, svarer kommunikasjonssjef Anne Kristin Hjukse til E24.

Ikke ett eneste dokument om Finnes’ aksjehandler ble korrekt journalført. Dette er et lovbrudd, mener fagfolk og jurister innen forvaltningsrett.

SMK har nå journalført de dokumentene de har funnet, men vet ikke om det gjelder alle dokumentene.

– Vi kan ikke utelukke at det eksisterer flere dokumenter som ikke er funnet i våre søk, understreker Hjukse.

Minst fem byråkrater ved SMK var involvert i håndteringen av Finnes’ aksjehandler og Solbergs habilitetsproblemer, deriblant daværende ekspedisjonssjef ved SMK, Heidi Heggenes.

Heggenes var i kontakt med Finnes etter at Solberg vant valget i 2013, men kommunikasjonen dem i mellom ble ikke journalført. Finnes skal dog ha fått klare beskjeder:

  • Stopp med kortsiktige aksjehandler.
  • Ikke driv med lobbyvirksomhet mot Stortinget og Solbergs regjering.

Høyre-lederens ektemann Sindre Finnes gjorde 3290 aksjehandler mens kona var regjeringssjef. Solberg har selv innrømmet at hun var inhabil i en rekke saker hun styrte landet som statsminister.

Økokrim har slått fast at de ikke mener det er grunnlag for å etterforske saken.

Forhåndsbestill «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone her!»

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.