Erna Solberg mottok uken før valget en aksjeliste, som ifølge VG viste at forklaringen hun hadde gitt velgere om ektemannens aksjekjøp var feil. Dette kan ha påvirket valgresultatet.

Det fortalte hun dog ikke om før etter valget, skriver VG.

Dette var stikk i strid med det Erna Solberg selv hadde fortalt velgerne og pressen: Nemlig at både hun og SMK visste hvilke selskaper Sindre Finnes investerte i og dermed kunne vurdere hennes habilitet.

Dette betyr at Solbergs forklaring til velgerne før valgkampen var uriktig, siden hun hadde tilgangen til denne informasjonen allerede før E24 kom med sin avsløring 6. september. Hun fastholdt at hun ikke hadde visst nok om ektemannen Sindre Finnes og hans aksjehandler.

Hun fortalte heller ikke offentlig at det stod flere selskaper på listen som hun og SMK ikke hadde vært kjent med. Og at forklaringen til velgerne dermed hadde vært feil.

VG har forsøkt å komme i kontakt med Solberg uten hell. De har dog fått e-poster fra hennes presserådgiver Cato Husabø Fossen.

– Når vi i dag vet det vi vet om omfanget av Sindre Finnes’ aksjehandel, skulle Erna selvfølgelig ønske at hun hadde bedt om en fullstendig oversikt tidligere, skriver han.

– Selv etter at E24s sak var publisert var Sindres forklaring til Erna at det kun var i dette korte tidsrommet i 2021 at han hadde gjenopptatt og drevet med kortsiktig aksjehandel, slik han var frarådet av Statsministerens kontor å gjøre. Dessverre vet vi nå at han ikke snakket sant.

– Som hun også sa til NRK Dagsrevyen fredag 8. september gjorde dette det klart for henne at omfanget av handel hadde vært større enn hun hadde vært kjent med.

Erna Solberg fortsetter altså å gi ektemannen all skyld. Allerede kort tid etter at nyheten ble kjent går spekulasjonene på sosiale medier om dette er spikeren i kista for Erna Solberg som leder av Norges største parti i det siste valget.

VG påpeker at svært mange stemmer ble avholdt i den perioden hvor Solberg holdt sin kjennskap til ektemannens aksjehandler skjult.

I dagene etter forhåndsstemte mer enn 280.000 personer. 1.4 millioner velgere stemte på valgdagen.

Høyre ble valgets vinner.

Les også:

Sindre Finnes til TV 2: – Ikke i stand til å fungere som normalt

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.