USAs forsvarsminister Lloyd Austin. Foto:  AP Photo/Manuel Balce Ceneta, File

USA har gjennomført flyangrep mot mål øst i Syria, som amerikanerne sier ble brukt av den iranske Revolusjonsgarden. Ni personer ble drept, ifølge SOHR.

Det er i ferd med å bli en temmelig uoversiktlig situasjon i Midtøsten, med en rekke aktører involvert.

Det er et sant kaos.

I tillegg til krigen mellom Israel og terrororganisasjonen Hamas, blir nå både Iran, USA, Syria og den Libanon-baserte terrororganisasjonen Hizbollah gradvis trukket inn.

I kulissene spiler også Russland sitt spill, som nær partner med bandittstaten Iran, som igjen er støttespiller for både Hamas, Hizbollah og Syrias diktator Assad.

Sammen danner disse et interessefellesskap de færreste vil mistenke for å ha særlig edle hensikter i noen sammenheng.

I denne seneste hendelsen gikk USA til flyangrep på iranske mål i Syria.

Forsvarsminister Lloyd Austin sier i en uttalelse at angrepet ble utført med to F-15-fly og kommer som svar på angrep på amerikanske styrker den siste tiden. Observatørgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) sier ni personer ble drept.

NTB-Reuters-AFP melder om saken.

Onsdagens angrep er det andre fra amerikansk hold de siste ukene. Når verdens fremste militærmakt nå begynner å gå til direkte krigshandlinger, innebærer det naturlig nok en tydelig opptrapping av konfliktnivået i regionen.

Det vekker bekymring hos mange.

Styrker fra USA og deres allierte blitt angrepet minst 40 ganger i Syria og Irak siden begynnelsen av oktober. 45 amerikanske soldater har blitt såret som følge av dette.

Austin sier angrepene mot amerikanske styrker må ta slutt.

– Dersom Irans stedfortredere fortsetter sine angrep mot amerikanske styrker, vil vi ikke nøle med å ta ytterligere skritt for å beskytte våre folk, sier forsvarsministeren.

Det kan innebære fortsatt, og eventuelt utvidet bruk av fly, men det kan også bety bruk av kryssermissiler fra de mange amerikanske marinefartøyene i området.

 

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.