En samtale om hva de hellige skriftene betyr for kristne, muslimer og jøder fikk foregå uten en jødisk representant. Truslene mot rabbiner Ute Steyer ble ansett for store, og hun ble derfor tvunget til å avlyse deltakelsen. Men selv om rabbineren ble truet til taushet, og tidspunktet for møtet falt sammen med at titusenvis av demonstranter samlet seg på Sergels torg noen mil unna for å vise sin støtte til Hamas, besluttet arrangørene å la samtalen finne sted. 

Arrangementet ble derfor holdt søndag i det såkalte Guds hus i det flerkulturelle området Fisksätra utenfor Stockholm, til tross for at kun islam og kristendom var representert gjennom imamen Mohammad Aqib og presten Carl Dahlbäck. Men avgjørelsen har blitt møtt med kritikk.

– Det känns ju märkligt att bara acceptera att den judiska deltagaren inte vågar medverka. Hade det inte varit bättre att ställa in hela samtalet istället, för att visa solidaritet med den som inte kunde delta? Nu blev signalen att det liksom inte behövdes någon representant för det judiska för att diskutera det judiska, sier en person som deltok under arrangementet, men ønsker å være anonym.

Document har gjentatte ganger søkt representanter for Guds hus for en kommentar til hvorfor samtalen ble holdt til tross for at Ute Steyer ble truet til taushet, men uten hell. Vi hadde også ønsket å spørre hvordan avgjørelsen kan tolkes i lys av at Svenska kyrkan gjentatte ganger har blitt beskyldt for å stå for en såkalt «erstatningsteologi», ifølge hvilken jødedommen har utspilt sin rolle fordi den har blitt erstattet av kristendommen. 

På Facebook-siden er det imidlertid gitt følgende forklaring:

«Vi får inte låta hat och våld hindra vårt arbete för förståelse, fred och vänskap, som är extra viktigt nu. Vi hoppas att det snart ska bli möjligt att bjuda in till en sammankomst där våra judiska vänner kan delta

Guds Hus er et omdiskutert samarbeidsprosjekt mellom Muslimska förbundet, Svenska kyrkan og Stockholms katolske bispedømme, som kombinerer en kirke og en moské i en og samme bygning. Målet er å skape en møteplass i et felles bygg for kristne og muslimer, for å motvirke rasisme og vise «religionenes fredsbudskap». Ute Steyer er Sveriges første kvinnelige rabbiner. Hun har vært aktiv i Stora synagogan i Stockholm siden 2015.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.