Nytt

På den svenske nettsiden Katolsk magasin kan man lese hvordan Sveriges største kristne samfunn lar seg provosere av kors. Facebookgruppen Mitt kors som oppfordrer folk til å gå med kors til støtte for forfulgte kristne. Dette har Gunnar Sjöberg, kommunikasjonsansvarlig i den Svenska kyrkan reagert negativt på. Ukristelig, oppvigleri og oppfordring til religionskrig er ord som han bruker. Det er ikke korset som er problemet, men hvem som bærer det, lyder budskapet fra Svenska kyrkan.

Moralen ser ut til å være: Utstrakt bruk av kors er uønsket fordi det krenker muslimer. Hvis du bærer kors skal det bæres med, ikke i mot muslimer.

Igår kunde Katolskt magasin berätta om den nystartade Facebookgruppen Mitt kors, med hashtaggen #mittkors, som startats för att visa solidaritet med förföljda kristna. Idag kan vi berätta att Facebookgruppen skapat stor irritation hos representanter för Sveriges största kristna samfund, Svenska kyrkan.

Gunnar Sjöberg, kommunikationsansvarig på kyrkokansliet i Uppsala skriver på sin Facebooksida att uppmaningen att bära kors är ”uppviglande och okristligt”. Han tycker att tonen bland kristna debattörer och bloggare är ”ofräsch” och antyder att Facebookgruppen Mitt kors uppmanar till religionskrig.

Det är dock inte korset i sig som är problemet, enligt Gunnar Sjöberg, som själv gärna bär kors. Det handlar om vem som bär det. När han i en kommentar får frågan om vad som är skillnaden på hans och andras sätt att bära kors svarar han:
– Jag bär det med. Inte mot.