Mahmoud Zahar tar imot et brett med kaffe, te og kjeks for sine gjester av sønnen sin. Foto: Mona Beck.

Bildet dere ser er av Mahmoud Zahar, før han ble Hamas’ «utenriks­minister». Vi, det vil si min kone Mona, vår datter Yael og jeg, besøkte ham i hans hjem i Khan Younis i Gaza for et intervju i år 2000. Det var syv år før Hamas overtok makten i Gaza gjennom et brutalt kupp, der de kastet Fatah-tilhengere fra høybygg og drepte hundrevis av andre Fatah-tilhengere.

Vi kjørte inn i Gaza med vår den gang norsk­registrerte bil, og tok taxi den siste biten til Zahars hus. Der ble vi vist til et skyggefullt sted i hagen, og vår vert gikk i døråpningen og beordret kaffe, te og kjeks til sine gjester av sin kone, som vi ikke fikk se. Kort etter kom hans tolv år gamle sønn ut med kaffebrettet, og intervjuet kunne begynne.

Mahmoud Zahar er lege av utdannelse, og han snakker alltid med lav, rolig stemme. Smilte da vi fortalte om vår norske (den gang) bakgrunn og lurte på om ikke norske leger, for eksempel, kunne invitere ham til Norge. (Den gang var ikke Huitfeldt utenriks­minister, så vi lovte bare halv­hjertet å overbringe ønsket til norske myndigheter.)

Ikke med ett ord røpet Zahar noe om Hamas’ planer vis-à-vis Fatah i nær fremtid. Men han var klar når det gjaldt Israels fremtid:

– Sionistene, Israel, skal slutte å eksistere. Jødene skal bort fra Palestina.

– Men Deres brødre i Fatah hevder at så sant Israel trekker seg tilbake til grensene fra 1967, vil det bli fred og fordragelighet i regionen? innvendte jeg.

Zahar smilte og forklarte: «Ja, jeg vet at våre brødre på Vestbredden sier det. Men, du skjønner, de har bare en annen strategi, såkalt salami­taktikk. Godta det de får, uansett hvor mye land, og ta alt etter hvert likevel. Hamas, på den annen side, vil ta alt, med en gang eller så fort det lar seg gjøre.»

– Hva må altså Hamas ha fra Israel for å slutte fred med den jødiske staten? spurte vi for å få presisert hva «utenriks­ministeren» mente.

– Gi oss en kvadratmeter, smilte Zahar og klappet meg på kneet.

– En kvadratmeter, hr. Zahar?!

– Ja, for uansett hvor lite eller mye vi får, så skal vi ta alt fra elven til havet!

I dag har Mahmoud Zahar fremdeles en ledende rolle i Hamas, men han har utvidet sine islamistiske ambisjoner: «Israel er bare begynnelsen på vår erobring. Vårt mål er at islam skal herske over hele planeten», sa han nylig i et intervju…

Om det skulle være nødvendig, om noen gidder å lytte: Norge er advart.

Peter Beck
Israel

 

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.