Israelsk mobilt artilleri skyter mot mål i Gaza. Foto: AP Photo/Erik Marmor

En talsmann for Israels hær sier bakkeoperasjonen kan starte snart – og at ingen land har noe med å begrense Israels forsvar mot terrorister.

Talsmann Jonathan Conricus snakket sent søndag kveld med NTB på videochat fra Israel.

Han sier at bakkeoperasjonen er nærmere nå enn for ett døgn siden. Conricus avviser at verdenssamfunnet kan sette en rød linje for hvor store sivile tap det kan bli på Gaza-stripen.

Han mener det er helt opp til Israel å bestemme hva som kreves for å forsvare eget land og folk mot terrorisme.

Over 1400 israelere ble drept, mange sivile, under Hamas-angrepet forrige helg. Drapene er til dels beskrevet som svært bestialske, og både barn, ungdom, kvinner og eldre er blant ofrene, i tillegg til soldater.

Ca. 125 ble tatt som gisler, mange er i tillegg såret. Det ble også store ødeleggelser på bygninger.

Israel er et skadeskutt land etter terrorangrepet, og sinnet og bitterheten mot Hamas er stor.

– Ingen i det internasjonale samfunnet kan sette noen røde linjer for Israel. Vi forsvarer oss. Vi utfører en lovlig krig mot en terroristgruppe som angrep våre sivile, sier Conricus.

FN og flere internasjonale organisasjoner har krevd en humanitær pause og at blokaden, som gjør at Gazas mennesker har kritisk mangel på vann, mat og strøm, blir opphevet.

Conricus sier at Israel skal ta ut Hamas for å sørge for at det aldri igjen blir utført et angrep som det i helgen.

– Jeg kan ikke tenke meg en mer rettferdiggjort posisjon for et suverent land å forsvare seg fra. Det blir ingen røde linjer, og det blir ingen telling. Vi vil minimere faren for sivile og kjempe etter krigens lover og våre verdier. Men vi skal få jobben gjort, sier Conricus.

Rundt om i verden er det nå mange, alt fra regjeringer til diverse aksjonistgrupper, som prøver å få Israel til å droppe eller i hvert fall begrense sine aksjoner mot Hamas. Dette er altså ikke israelerne interessert i å høre på, ifølge IDFs talsmann.

 

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.