16 Jeg sier dere: Lev et liv i Ånden! Da følger dere ikke begjæret i menneskets kjøtt og blod. 17 For kjøttets begjær står imot Ånden, og Åndens begjær står imot kjøttet. Disse ligger i strid med hverandre, så dere ikke kan gjøre det dere vil. 18 Men blir dere drevet av Ånden, er dere ikke under loven. 19 Det er klart hva slags gjerninger som kommer fra kjøttet: hor, umoral, utskeielser, 20 avgudsdyrkelse, trolldom, fiendskap, strid, sjalusi, sinne, selvhevdelse, stridigheter, splittelser, 21 misunnelse, fyll, festing og mer av samme slag. Jeg har sagt det før, og jeg sier det igjen: De som driver med slikt, skal ikke arve Guds rike. 22 Men Åndens frukt er kjærlighet, glede, fred, overbærenhet, vennlighet, godhet, trofasthet, 23 ydmykhet og selvbeherskelse. Slike ting rammes ikke av loven! 24 De som hører Kristus til, har korsfestet kjøttet med dets lidenskaper og begjær. 25 Lever vi ved Ånden, så la oss også vandre i Ånden. 26 La oss ikke være drevet av tom ærgjerrighet så vi utfordrer og misunner hverandre.

Gal 5,16-26

 

For ikke mange år siden var det noen politikere som stadig sa at vi i vårt møte med innvandring av mennesker fra fremmede kulturer burde bygge broer i stedet for murer. Med tanke på det som skjer i Sverige og Israel er det grunn til å problematisere ideen og troen på sinnelagsetikk og i stedet holde fram kristen fornuft.

Kristendommen er ikke en idé, men troen på at personen Jesus Kristus er Guds sønn og vår frelser. Du står fritt til å avvise ham, men du kan ikke si at troen er bygget på en idé eller en fiksjon. Husk hva Paulus skriver: Dersom Kristus ikke er stått opp, er vårt budskap tomt og vår tro uten mening. Ettersom troen bygger på det vi mener er en realitet, blir også samfunn bygget på kristendommen preget av en realitetsorientering, noe som får politiske, juridiske, akademiske og etiske konsekvenser.

Det uttalte ønsket om å bygge broer i stedet for murer viser at denne realitetsorienteringen er på vikende front. Vår sivilisasjon snakker mer om ideer enn om realiteter. Men da forlater man også åndens frukt som er kjærlighet, glede, fred, overbærenhet, vennlighet, godhet, trofasthet, ydmykhet og selvbeherskelse. Du kan også legge ved fornuft, sannhet og menneskers likeverd.

De som vil bygge broer avviser troen på at kulturer formes av det vi tror på, samtidig som de mer enn gjerne snakker om manglende integrering i Sverige. Utfordringen er at de i sin tro på at alle egentlig er gode humanister, ikke har noe å integrere innvandrere inn i. Brobyggerne avviser sannheten om mennesket og Gud. For dem finnes det hverken kjønn, sann religion eller nasjoner, og normer møtes med normkritikk. Det er bare tomhet tilbake, men da blir begrepet integrering meningsløst.  For hva er egentlig mangfold og toleranse i møte med kulturen som dreper kvinner og barn i gatene i Israel?

Arbeidsplasser er ikke integrering. En tro som mener at vi, og Israel, representerer en evig fiende forsvinner ikke med arbeid og lønn. Skal innvandring fra den muslimske verden lykkes, må vi konfrontere troen. Vi står derfor over en dobbel utfordring: Vi undervurderer troen til innvandrerne, samtidig som vi ikke har noe å integrere dem til. Men kanskje verst: Vi nekter å snakke om noen av delene, det er bare ideene som svever uangripelig over oss.

Spørsmålet er om det bør forundre oss. Det er likhetstrekk mellom postmodernismen og islam i deres avvisning av sannhet. Islam fremhever et gudsbilde preget av avstand og allmakt vi ikke kjenner i kristen tro. For et menneske er det ikke mulig å forstå Allahs vilje, som en moderne postmodernist opphever han alle kategorier og grenser. Det er ikke uten grunn at muslimer opplever kristendommens Gud som svak.

Det som finner sted i Sverige og Israel er realiteter, på samme måte som det er en realitet at det finnen en tro som dyrker ondskap og forfølgelse. I Sverige har man forstått at innvandringen har vært for stor, men de forstår ikke hvorfor. De tror fortsatt på sine ideer om mangfoldets velsignelse. Det kommer også til å bli deres undergang.

For de av oss som tror på Jesus Kristus, vil det bli vår frelse.

 

God søndag!

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.