«Sosialdemokratiske tillitsvalgte bør bo og leve som våre velgere», mente Sveriges tidligere statsminister, Tage Erlander.

Det er fjernt fra hvordan den norske regjeringen lever.

At Støres privatbolig ligger i et av landets dyreste boligstrøk, ved foten av Holmenkollen, er velkjent. Men heller ikke noen av de andre regjeringsmedlemmene bor der «vanlige folk» har råd til å bo, viser det seg.

Det er nemlig slik at alle regjeringsmedlemmene som disponerer pendlerbolig gjennom Statsministerens kontor (SMK), er bosatt på vestkanten i Oslo, skriver Nettavisen.

– Det er et problem når avstanden mellom befolkningen og toppolitikere blir for stor. SMK/Statsbygg bør vurdere om det er fornuftig å ha alle pendlerboligene hvor de plasserer regjeringsmedlemmer på vestkanten. Jeg vil oppfordre dem til å begynne å se østover, sier Seher Aydar i Rødt.

Hun får støtte fra Senterpartiets Jan Bøhler.

– Jeg er veldig skuffet. De problemene regjeringen skal ta tak i, som integrering, ungdoms- og gjengkriminalitet og fattigdom, ser man tydeligst på østkanten. Lever man ikke blant folk i denne delen av byen, forstår man dem ikke, sier Bøhler.

Hele 15 av totalt 19 statsråder disponerer pendlerbolig gjennom SMK.

Norske statsråder blant de lavest utdannede i verden

I 2012, da Jens Stoltenberg (Ap) var statsminister, bodde statsrådene i den rødgrønne regjeringen på fasjonable Gimle Terrasse i bydel Frogner.

Magnus Marsdal, leder i Manifest Tankesmie, mener at Oslo er en ekstremt geografisk klassedelt by. Hvor statsrådene bosetter seg, har derfor stor betydning.

– Hvor statsråder bor har noe å si. Oslo er en ekstremt geografisk klassedelt by, også i europeisk målestokk. Hvor du bor har stor betydning. Mange av de bedrestilte på Oslo vest har aldri satt sine bein i Groruddalen, på Mortensrud eller noe annet sted som er typisk Oslo øst, det vil si arbeiderklasse, sier Marsdal, og legger til:

– Dette problemet blir ikke noe mindre av at Jonas Gahr Støres regjering for vanlige folk plasserer alle sine statsrådsboliger i Høyre-land på Oslo vest. Norge er et klassesamfunn. Det er store og økende avstander mellom høy og lav. Og den politiske eliten er sjelden noen motvekt til denne utviklingen, dessverre.

Alle statsrådene nekter å uttale seg om saken.
Kjøp «Mesteren og Margarita»!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.