«Ingen kan leve med at Norge sender en skandalisert politiker til Washington.»

Det skriver tidligere aksjemegler og nå porteføljeforvalter, Jan Petter Sissener, i Nettavisen.

«Jonas Gahr Støre, med sin fornemme franske utdannelse, viderefører tyngre enn noen gang den triste metode. Den handler om å gi fanden i demokratiet hvis det gagner enkeltpersoner», tordner Sissener, og legger kraftfullt til:

«La det være sagt med en gang; så høyt som mulig: Enhver politiker kan og bør erstattes hvis politikeren ikke følger demokratiske spilleregler.»

Sissener er av den klare oppfatning at Anniken Huitfeldt og Tonje Brenna kun innehar sine stillinger og posisjoner fordi statsminister Støre holder sin beskyttende hånd over dem.

Sissener mener at Støres forståelse av tillit er helt fjern fra den Einar Gerhardsen hadde, og skriver:

«I Støres verden er det personlig tillit til dem rundt ham som betyr alt. Derfor plasserer han den ene damen sin i Washington, mens den andre får beholde plassen i regjeringen til tross for at hun åpenbart har løyet for Stortinget.»

Sissener: – Politikerne tar vare på hverandre, først og fremst

Finansmannen mener det er en bevisst strategi fra Støres side.

«For Støre er dette selve styringsmetodikken. Han omgir seg med medarbeidere andre har liten tillit til, slik at han selv kan utøve desto sterkere makt over dem», skriver Sissener og utdyper:

«Dermed blir Støres tillit et viktigere mål enn folkets tillit både for Brenna og Huitfeldt når de utøver sin makt. Støres beste går foran folkets beste. “Jeg redder posisjonen din mot at du alltid gjør som jeg sier”, er oppsummeringen av dette.»

Sissener benytter så anledningen til å minne oss på hva politisk korrupsjon egentlig er:

«Misbruk av offentlig makt for å oppnå privat eller politisk vinning.»

Sissener mener til slutt at det er helt avgjørende for demokratiet at regjeringsmedlemmer forteller sannheten til Stortinget.

«Hvis statsministeren velger å holde sin hånd over en statsråd som ikke forteller sannheten, må hele regjeringen gå», avslutter han.

 

Kjøp Jean Amérys bok!

 

Kjøp boken av Alf R. Jacobsen! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.