Giorgia Meloni snakker med pressen på Malta 29. september 2023. Stillbilde: Il Fatto Quotidiano / YouTube.

Gruppen av EU-stater som ligger ved eller nær Middelhavet – Spania, Portugal, Frankrike, Italia, Slovenia, Kroatia, Malta, Kypros og Hellas – møttes fredag til toppmøte på Malta i nærvær av EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen, og sentralt i diskusjonen i den såkalte Med9-gruppen stod naturlig nok migrasjons­spørsmålet.

I Brussel sist torsdag blokkerte Italia for et kompromiss­forslag til en ny asylpakt som EUs spanske president­skap hadde lagt frem, kun få dager etter at Italias stats­minister Giorgia Meloni hadde kritisert Tyskland for å finansiere NGO-er i migrasjons­bransjen som opererer i Middelhavet og Italia.

Etter møtet i Valletta fredag fikk pressen snakke Meloni, som blant annet kommenterte den pågående prosessen med EUs forsøk på å komme til enighet om en ny felles asylpolitikk i unionen. Der kom det frem at den italienske stats­ministeren er villig til å inngå en ny asylpakt på visse betingelser.

Nyhetsbyrået Agenzia Giornalistica Italia (AGI) siterer Meloni:

«Hvis Tyskland går imot oss i NGO-saken vil vi foreslå et tillegg i avtalen som forutsetter at ansvaret for å ta imot migrantene som transporteres på NGO-skip, tilfaller NGO-enes flaggstater.

Man kan ikke bruke andres landegrenser til å vise solidaritet, tilføyer Meloni.

Migrasjons­spørsmålet ventes å komme opp igjen på EU-nivå under neste møte i EU-rådet den 6. oktober.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.