Reidun Kjelling Nybø er generalsekretær i Norsk Redaktørforening, og mener at de som vil forby koranbrenning ikke forstår hva ytringsfrihet egentlig betyr.

«Retten til å kritisere, karikere og harselere med enhver person, profet, guddom, religiøst symbol og ethvert dogme, enhver ideologi og enhver representant for makt – det er selve kjernen i ytringsfriheten – både dens begrunnelse og dens utøvelse. Det gjelder også om ytringen er usaklig, usmakelig, og også oppleves som krenkende for dem som holder de samme maktsymbolene for hellige», skriver Nybø i Vårt Land.

Nybø mener at debatten om koranbrenninger i stor grad dreier seg om å stoppe Rasmus Paludan og Stopp islamiseringen av Norge (Sian), og mener at vi neppe hadde hatt en tilsvarende debatt om koranbrenninger ble foretatt for eksempel av iranske dissidenter eller personer som er utsatt for overgrep i islams navn.

«Vi kan ikke ha prinsipper og lovverk som støtter de vi liker motivasjonen til og stopper dem vi avskyr», mener Nybø.

Bønnelista: Koranbrenning er ikke i samsvar med det Jesus har lært oss

Generalsekretæren i NR går spesielt hardt ut mot sleske politikere som skor seg på motstanden mot koranbrenning i innvandrermiljøer i et forsøk på å sanke stemmer, og nevner partiet Sentrum spesielt, som har gjort motstand mot koranbrenning til sin hovedsak i valgkampen.

«De mener det er mulig å bruke den såkalte hatparagrafen i Straffeloven, paragraf 185 c, til å straffeforfølge koranbrenning. Og hvis dette ikke skjer, så må man, ifølge partileder Geir Lippestads «se på et regelverk som tar inn over seg at vi har minoriteter som trenger vern i Norge», skriver Nybø, som avslutter på følgende vis:

«Vi må forlate ideen om at religioner, ideologier, symboler, guder, skrifter og andre elementer knyttet til religionsutøvelse kan la seg «krenke». Krenkelser er forbeholdt mennesker. Som VGs politiske redaktør Hanne Skartveit skrev etter foredraget til Charlie Hebdo-redaktør Gérard Biard under Arendalsuka i august: «Mennesker trenger beskyttelse. Gud kan passe på seg selv.»

 

Kjøp bøker fra Document!

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.