Illustrasjonsfoto: AP Photo/Carolyn Kaster

Mandag la regjeringen og Sverigedemokraterna frem fakta om hvem som i dag lever på trygd i Sverige. Det handlet mye om «nye svensker».

I forbindelse med den svenske regjeringens forslag til høstbudsjett ble det lagt frem en oversikt over landets sysselsatte, og over hvor mange og hvem som i dag forsørges av offentlige stønader/trygder.

Mens det i Sverige i dag er en akutt mangel på arbeidskraft i en lang rekke deler av samfunnet, lever hundretusener på trygd. De deltar i liten eller ingen grad i arbeidslivet.

Samnytt skriver om saken.

Det viser seg at et overveldende flertall av disse sistnevnte er innvandrere, noe regjeringen tydelig bekreftet under mandagens presseorientering.

Ca. 60 prosent av alle som mottar stønader/trygder, er innvandrere.

Svært mange av innvandrerne i Sverige brødføs altså av den øvrige befolkningen.

Tall fra myndighetene viser også at ca. halvparten av de offisielt arbeidsledige i Sverige, er ikke-europeiske innvandrere (det vil si ca. 150 000 av totalt ca. 300.000 arbeidsledige).

Når store grupper på denne måten står utenfor arbeidslivet, legger det grunnlag for mye av det voksende utenforskapet man ser i dagens Sverige. Dette er ikke helt ukjent i andre europeiske land.

1,3 millioner på trygd

Ved utgangen av 2021 viste beregninger fra Svensk Næringsliv at 1,3 millioner mennesker i arbeidsfør alder i Sverige ikke livnærer seg av egen inntekt, det vil si én av fire personer i alderen 20-64 år.

Tallene viser at bare fire millioner personer i Sverige, av en befolkning på ca. 10,5 millioner, lever av egen inntekt. .

Dermed er omtrent 40 prosent av Sveriges innbyggere ansvarlige for både sitt eget og resten av samfunnets livsgrunnlag.

Parallelt med disse tallene ble det også vist til en generell kompetansekrise i næringslivet, og arbeidslivet generelt.

Åtte av ti bedrifter oppgir at de har hatt problemer med å finne kompetansen de leter etter, og hele ett av fem rekrutteringsforsøk mislykkes helt.

Sverige er i ferd med å fylles opp av mennesker uten kompetanse til å bidra i dagens arbeidsmarked.

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.