Foto: Gorm Kallestad / NTB

Analfabetisme er oppsiktsvekkende utbredt i Sverige, og omfatter i dag flere hundre tusen mennesker. Tallet fortsetter å øke i takt med innvandring fra land der dette problemet er vanlig.

Analfabetisme er noe de fleste i Europa i dag forbinder med helt andre århundrer enn vårt eget. Men i visse deler av verden er dette fortsatt utbredt, spesielt i en del land i den tredje verden.

I takt med at Sverige har importert store antall innvandrere nettopp fra land med mye analfabetisme, har dette i økende grad blitt et problem i landet.

Ifølge Samnytt skal det være mange hundre tusen innbyggere i Sverige som i dag ikke kan lese og skrive. Manglende regneferdigheter inngår også gjerne i bildet. Analfabeter har som regel store problemer med å fungere i et moderne, vestlig samfunn:

I Sverige finns det 800 000 personer vars läs- och skrivkunskaper inte är tillräckliga för att klara sig på egen hand i samhället.

Mens innvandrerbarna raskt kommer seg ut i svensk skole og lærer seg å lese og skrive, er det verre med deres foreldre. De forblir ofte analfabeter. Dette er et så utbredt problem at en svensk skolepedagog som selv har innvandrerbakgrunn, har skrevet en bok om det:

För att öka medvetenheten om analfabetism har skolkuratorn Gulistan Kavak skrivit barnboken «Min mamma kan inte läsa och skriva».

– Ju äldre du blir desto svårare blir det. Kommer du från ett annat land är det jättesvårt att lära sig ett nytt språk, säger hon till TV4.

Kavak vokste opp med to foreldre som var analfabeter. Allerede som 13-åring måtte hun ta ansvar for å administrere familiens økonomi. Det var ikke hennes foreldre i stand til.

– När man blir äldre inser man vad som är avvikande. För mig var det vardag men sedan i lite äldre ålder förstod jag. Andra planerade sin födelsedag medan jag betalade räkningarna.

Document har tidligere i år omtalt den demografiske utviklingen i Sverige, og hvordan innvandrere utgjør en stadig større del av befolkningen:

Ved årsskiftet hadde 3.557.912 av Sveriges drøyt ti millioner innbyggere ifølge Statistiska centralbyrån (SBC) «utenlandsk bakgrunn», det tilsvarer 34 prosent av befolkningen. Av disse er 2.090.503 personer, 20 prosent av befolkningen, født i et annet land.

Andelen personer født i utlandet har doblet seg siden 2002, og i flere svenske kommuner, for eksempel voldsutsatte Södertälje og Botkyrka, er etniske svensker i dag i mindretall.

Utviklingen forventes å fortsette, og det vises til beregninger foretatt av forsker Tobias Hübinette, førsteamanuensis ved Karlstad universitet:

Ifølge Hübinette vil cirka 55 prosent av alle innbyggere mellom 25 og 64 år ha utenlandsk bakgrunn i 2030. Andelen utenlandsfødte sies å ville være på sitt høyeste i 2045, da nesten hver fjerde svenske vil ha vært født i et annet land.

De seneste årene (fra og med migrantbølgen i 2015) har den største andelen nyankomne til Sverige vært fra Afghanistan (21 prosent). Men totalt utgjør personer fra Syria den største andelen av innvandrere i landet. Dette er land med høyere grad av analfabetisme enn det som er vanlig i Europa. Tall fra Statistiska centralbyrån (SCB) 

Innvabdrerbefolkningen i Sverige er også preget av mennesker fra Eritrea, Somalia, andre land i Afrika og Midtøsten. I tillegg kommer naturlig nok betydelige innslag fra naboland som Finland, Norge, baltiske land og Polen.

Les også: 

Offisielt: Sverige er verdensmester i integrering

Bestill de nye bøkene fra Document forlag:

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.