Båten til utenriksminister Anniken Huitfeldt tar inn vann og hun ror for harde livet. Hun sier hun er helt sikker på at hun ikke har gitt informasjon som kan ha hatt betydning for mannens aksjehandler. Men samtidig er hun åpen om at de snakket om lakseskatten.

– Dette er jo straffbart å snakke om, så det er klart jeg ikke gjør det, sa statsråden da hun var gjest i radioprogrammet.Politisk kvarter.

Men Huitfeldt later ikke til å forstå hva som er sensitivt. Hun forstår ikke at kombinasjonen av en utenriksminister gift med en spekulativ aksjehandler i seg selv er brudd på habilitetsreglene. Hun tror det holder med å forsikre at hun ikke delte sensitiv informasjon,

For det første er selve situasjonen et brudd på reglene. For det andre kan hun ikke selv avgjøre om hun har lekket.

Hun legger selv hodet på blokka når hun sier at de diskuterte lakseskatten.

Hun siktet til et eksempel, der hun fortalte at hun hadde kunnskap om at det skulle innføres grunnrenteskatt på havbruk før nyheten ble offentliggjort.

– Ja, vi har snakket om lakseskatt fordi det er en viktig del av nyhetsbildet. Vi diskuterer jo ting som er på nyhetene. Men for eksempel da jeg visste at det skulle innføres lakseskatt, så snakket jeg ikke med noen om det den måneden jeg satt på den informasjonen før den ble offentlig, sa Huitfeldt.

Der og da feller Huitfeldt seg selv. Hun avslører at hun intet forstår av habilitet. Hvis hun hadde tatt sakens alvor inn over seg ville hun søkt avskjed umiddelbart da det gikk opp for henne hvor omfattende mannens trading har vært. I stedet forsøker hun å forsvare seg med at hun har ren samvittighet. Men det er uinteressant om hun er overbevist om at hun var i god tro. Hun har opptrådt groft uaktsomt og hennes mann har opptrådte svikefullt, rett og slett.

Paret trodde det var en brannmur mellom dem fordi han ikke fortalte hva han investerte i. Så naiv er det ikke lov å være.

Hverken Støre eller Økokrim har forstått situasjonens alvor.

Økokrim har sagt at det ikke er grunnlag for å undersøke saken basert på den informasjonen som er framkommet så langt.

I forkant av regjeringens budsjettkonferanse torsdag ble statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) spurt om regjeringen selv var i kontakt med Økokrim i forbindelse med Huitfeldt-saken.

– Vi har overhodet ikke vært i kontakt med dem, sa han.

Geir Furuseth og Christian Skaug hadde en interessant samtale om Huitfeldt-saken på Document radio torsdag morgen: Flem kan ha shortet lakseaksjene han kjøpte, i vissheten om at kursen ville falle. Den saken var i offentligheten i lang tid.

PEP

Bankene tvinger kundene til å erklære om de er såkalt Politisk Eksponerte Personer, for å unngå hvitvasking. Har det ikke ringt noen klokker hvor hverken Flem eller bankene? Han er premieeksmplet på hva disse forebyggende tiltakene er myntet på.

Men i praksis har det kunne foregå uten at noen reagerte.

Er det rart folk føler at det ikke lenger er likhet for loven?

Denne saken kommer til å bli langt mer ødeleggende for Ap enn Borten Moe-saken for Sp, hvis ikke Støre tar grep.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.