Fire nigerianske menn som seilte over Atlanterhavet i det lille hulrommet over roret på det greskeide liberiaregistrerte frakteskipet Ken Wave, er blitt tatt hånd om av brasiliansk politi.

Sjokkert over å havne i Brasil

Seilasen over 5600 kilometer hav tok 14 dager, men efter ti dager løp blindpassasjerene tom for mat og drikke. De overlevde de siste fire dagene på havvann som skylte opp like under dem, skriver Reuters.

Turen på 5600 km endte noe skuffende for mennene. De hadde kalkulert med å lande i Europa og ble sjokkert da de hørte at de var havnet i Brasil.

To av dem ba om å bli sendt hjem mens de andre to har søkt asyl i Brasil.

Annet forsøk fra Roman Ebimene Friday 

For 35 år gamle Roman Ebimene Friday var dette annet forsøk på å forlate Nigeria. Første endte med arrestasjon.

Den 27. juni rodde en fisker ham opp til akterenden av skipet som lå i havn i Lagos. Da han klatret opp ble han møtt av tre andre gaster som ventet på å sette seil. Friday ble skrekkslagen. Han hadde aldri møtt sine nye reisekamerater og fryktet at de kunne kaste ham til haiene.

Fryktet besetningen ville overgi dem til bølgene

Da reisen begynte sa Friday at alle fire var meget forsiktig med ikke å lage lyder som kunne avsløre dem. De fryktet at skipets besetning ville overgi dem til bølgene og havet hvis de ble oppdaget.

– Hvis de hadde oppdaget oss ville de kastet oss på havet. Så vi lærte oss aldri å lage lyd.

Å tilbringe to uker like over Atlanterhavet hvor de kunne se «store fisker som hvaler og haier», var barskt. Video fra meldingsappen Telegram

Thankgod tjoret seg fast

For å forhindre at de falt i havet satte de opp et nett rundt roret og tjoret seg fast med rep. Trange forhold og støy fra motoren gjorde søvn sjelden og risikofylt.

Den 38 år presten Thankgod Opemipo Matthew Yeye fra Lagos, fortalte at hans peanøtt- og palmeoljefarm ble ødelagt av oversvømmelse. Det gjorde ham hjemløs og han håpet å få  familien over til Brasil.

For både Friday og Thankgod var økonomiske vanskeligheter, inflasjon og vedvarende vold årsaken til at de flyktet fra Nigeria.

 

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.