Biden mottok president Herzog onsdag og så ut til å sovne. Men siden ga han et intervju til Tom Friedman fra New York Times hvor han uttrykte støtte til protestene mot høyesterettsreformen og sa det spesielle forholdet mellom landene kan bli truet hvis ikke regjeringen inngår kompromiss. Det er uhørt at en president blander seg inn i indre anliggender under et statsbesøk.

Speaking to Friedman, Biden expressed public support for the protest movement.

“This is obviously an area about which Israelis have strong views, including in an enduring protest movement that is demonstrating the vibrancy of Israel’s democracy, which must remain the core of our bilateral relationship,” he said.

“Finding consensus on controversial areas of policy means taking the time you need,” said Biden. “For significant changes, that’s essential. So my recommendation to Israeli leaders is not to rush. I believe the best outcome is to continue to seek the broadest possible consensus here.”

Biden truer Israel, og Friedman er enig. Han sier til israelerne at hvis de ikke griper sjansen og lytter, kan det hende at Biden er den siste pro-israelske president fra Demokratene. Slike uttalelser gjør ikke inntrykk på israelere. De følger også med på hva som skjer i USA. Biden skal ikke belære dem om rettssamfunn.

“Message to Israelis, right, left and center: Joe Biden may be the last pro-Israel Democratic president. You ignore his sincere concerns at your peril,” the columnist said.

President Isaac Herzog talte til Kongressen i plenum onsdag. Det er økende antisemittisme i Det demokratiske partiet, men det kan ikke NTB rapportere, da det er «deres» parti og «deres» president. Det ville delegitimere enhetsfronten mot Trump.

NTB refererer Herzogs ord til Kongressen, men de blir hengende i luften:

– Men kritikk av Israel må ikke gå over streken og fornekte staten Israels rett til å eksistere. Å stille spørsmål ved det jødiske folkets rett til selvbestemmelse er ikke legitimt diplomati, det er antisemittisme.

Ingen journalister i verden kan skjule Bidens skrøpelighet. Det er snart bare norske journalister som later som om han fungerer.

Dette er en lallende gammel mann, og det er pinlig å se på.

Representanten Jayapal sa før besøket at hun ikke ville være til stede fordi Israel er en apartheidstat. Speaker of the House, Kevin McCarthy, fordømte uttalelsen og sa at Demokratene må ta et oppgjør med en antisemittisme i partiet som bare ser ut til å vokse seg sterkere.

Det førte til en tverrpolitisk uttalelse som forsvarte Israel. Likevel var det en gruppe Demokrater som boikottet Herzog.

NTB nevner dem i et avsnitt, men det er umulig å forstå hvor ekstreme Demokratene er blitt.

En håndfull demokrater i Kongressen som lenge har kritisert Israels konservative regjering og anklaget den for å stenge palestinere ute, boikottet onsdagens tale.

Stenge palestinerne ute?

But nine Democrats who consider Israel to be a human rights abuser voted against the measure. One voted «present.»

A number of those lawmakers, including Reps. Alexandria Ocasio-Cortez (D-NY), Rashida Tlaib (D-MI), Jamaal Bowman (D-NY), Ilhan Omar (D-MN), and Cori Bush (D-MO), also boycotted the address, though Jayapal attributed her absence to a prior commitment.

At NTB bagatelliserer disse ekstremistene og i stedet legger skylden på Bibi for det dårlige forholdet, er utilgivelig. Det var en grunn til at Herzog advarte mot antisemittisme i Kongressen.

Forholdet mellom Joe Bidens styre i USA og statsminister Benjamin Netanyahus regjering i Israel er for tiden svært anstrengt, ikke minst på grunn av Netanyahus kontroversielle rettsreform. I Det hvite hus advarte Biden Herzog mot å gå for fort fram med endringene, som har utløst store protester. Kritikerne sier reformen vil svekke domstolenes uavhengighet og føre til mer politisk innflytelse over rettsvesenet.

I talen til Kongressen sa Herzog at «de smertefulle og dypt foruroligende» demonstrasjonene er «det tydeligste tegnet på styrken i Israels demokrati».

– Selv om vi jobber oss gjennom krevende spørsmål, slik dere også gjør, vet jeg at demokratiet vårt er sterkt og motstandsdyktig. Israel har demokrati i sitt DNA, sa Herzog. (NTB)

Faktum er at venstresiden i Israel, liksom i USA, fundamentalt truer nasjonens eksistens. Også venstresiden i Israel krever at alt må gå etter deres hode, ellers saboterer de. Dette er en anarkistisk revolt som vi ikke har sett maken til siden mellomkrigstiden.

Det er en variant av dette i Frankrike, hvor intifadaen truer samfunnet. De to formene for opprør nærer hverandre og destabiliserer samfunnet.

Herzog tilhører venstresiden og sliter med å få verden til å henge sammen.

Flere ganger underveis fikk Herzog stående applaus for talen, der han også sa at Israel og USA alltid har stått for de samme verdiene.

– Våre to nasjoner er begge mangfoldige, livsbejaende samfunn som står for frihet og likhet. (NTB)

Forskjellen på Israel og USA heter Bibi og Biden. Bibi er et bolverk som har erfaring og kløkt, mens Biden er en korrupt gammel mann som drives til å ødelegge landet han skal styre.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.