USAs president Joe Biden. Foto: Susan Walsh / AP / NTB.

Mandag kveld kapitulerte Joe Biden inne på Det ovale kontoret i Washington og slo på tråden til Bibi i Jerusalem. Det var den første telefon­samtalen mellom dem på over seks måneder. Og det var et merkelig og uventet brudd på Joe Bidens lange utfrysings­kampanje mot den den israelske stats­ministeren.

På venstresiden i Israel utløste telefon­samtalen «hevede øyenbryn», skrev en venstre­orientert nettavis. Oversatt fra venstre­orientert kodespråk til normal dagligtale betyr «hevede øyenbryn» at man på den israelske venstre­siden var rystet og sjokkert over Joe Bidens uventede svik mot samholdet med den israelske venstresiden.

Men internt i Det Hvite Hus hadde strategene det travelt med å forsvare Joe Biden mot en intern amerikansk skade­virkning. Da måtte samholdet med den israelske venstre­siden ofres. I alle fall i noen timer midt i juli.

Joe Biden har personlig blandet seg inn i den innenriks­politiske justis­striden i Israel helt siden 27. mars. Da «befalte» han at Bibi skulle stanse justis­reformen. Og: Det ville bli lenge til Joe Biden inviterte Bibi til Det Hvite Hus.

Etter den dagen har Joe Biden blandet seg oftere og oftere inn i israelsk innenriks­politikk. De siste ukene er det blitt ganske tett mellom hver innblanding.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Foto: Ronen Zvulun / Pool via AP / NTB.

Bortsett fra ett høflig nei-svar fra Bibi straks etter 27. mars har Bibi ignorert alle Joe Bidens utspill. Istedenfor å stanse reformen har Bibi videreført den.

For en drøy uke siden sendte Joe Bidens strateger ut et prøve­ballong i form av en mektig amerikansk trussel mot Israel. Storavisen The New York Times (NYT) har en venstre­orientert veteran­kommentator for Midtøsten. Han heter Thomas Friedman. Og han slo forrige mandag opp en lekkasje fra Joe Bidens folk om at Bibis justis­reform er i ferd med å få USA til å revurdere («rethink») det såkalte «spesielle forholdet» mellom USA og Israel.

Men Bibi ignorerte også Tom Friedman.

I stedet kom det et forbløffende skarpt svar i form av en flammende leder­artikkel i en annen kjempestor amerikansk avis, The Wall Street Journal (WSJ). Der skrev redaktøren på lederplass med heftig indignasjon at Joe Biden behandler Bibi verre enn han behandler Iran.

Det var den anklagen som skapte strategisk panikk på Joe Bidens bakrom. Friedman veier ikke lenger tungt blant USAs folkevalgte i Washington. Men et stort flertall i begge partier er gode venner av Bibi. Leder­artikkelen i WSJ truet med å mobilisere frem et tverr­politisk opprør mot Joe Biden.

På mandag kom svaret fra strategene på bakrommet i Det Hvite Hus. Det kom i form av en hyggelig president­telefon fra Joe Biden til Bibi, den aller første telefonen på over seks måneder. I samtalens løp inviterte Joe Biden Bibi på besøk «med det første».

Dette sviket fra selveste Joe Biden utløste altså tirsdag sjokk og forskrekkelse på den israelske venstresiden. Eller altså: «hevede øyenbryn». Joe Biden hadde valgt det verst tenkelige tidspunktet, klaget man.

For trass i sviktende fremmøte fra venstre­sidens faste demonstranter i den israelske sommer­varmen og hete­bølgen – hadde man mandag mobilisert helt desperat for å få til så mange punkt­demonstrasjoner som mulig rundt i Israel imot justis­reformen. Men inne i det israelske parlamentet gjennomførte likevel Justis­komitéen mandag og tirsdag de to siste dagene med parlamentarisk finpuss av rimelighets­klausulen før komitéens endelige vedtak onsdag. Hverken Joe Biden eller Tom Friedman (eller de tørste yrkes­demonstrantene) påvirket komitéens flertall. Inkludert formann Simkha Rothman.

Etter mandagens svikefulle Bibi-telefon prøvde Joe Biden tirsdag å reparere skaden. Tom Friedman ble i all hast gitt et nytt andrehånds­intervju med presidenten. Det preger overskriftene i dag, onsdag: Joe Biden truer angivelig fremdeles Bibi med «full revurdering av de spesielle relasjonene» hvis ikke Bibi bremser ned justis­reformen, skriver Friedman og NYT i dag.

Men dette ligner litt for mye på «double talk». Joe Biden kan ikke samtidig skru av utfrysingen av Bibi og skru den på igjen. Ikke innenfor en og samme uke. Ikke midt under en hetebølge. Og slett ikke etter nylig å ha demonstrert så overtydelig frykt for tverr­politisk opprør fra proisraelske folkevalgte på Capitol.

 

Artikkelforfatteren er tidligere sjefredaktør i Dagen.

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.