Foto: Lars Thomas Nordby / NTB

FrP-leder Sylvi Listhaug roser Unge Høyre-leder Ola Svenneby for intervjuet i Aftenposten lørdag der han foreslår å innføre en innvandrings­stopp i Norge. Til VG sier Listhaug at hun håper Høyre-leder Erna Solberg vil omfavne forslaget fra Svenneby, som ville innbære null kvote­flyktninger og mindre familie­gjenforening.

– Jeg vil gi ros til Unge Høyre-lederen for å være veldig tydelig på hvor viktig det er at vi tar grep om innvandringen til Norge, sier hun til VG.

Listhaug frykter at for høy innvandring til Norge vil resultere i franske tilstander i vårt eget land.

Hun viser til den økende kriminaliteten og volden i Sverige, og de store opptøyene i Frankrike, argumenter Svenneby også brukte i sin uttalelse.

– Jeg var i Sverige i 2017 og så på svenske tilstander. Det var ille den gangen. Nå er det blitt mange ganger verre. Skyting, hånd­granater, drap og helt ville tilstander. Vi ser også her i Oslo at dette utarter seg med kniv­stikkinger, skyte­episoder og machete-angrep.

Forslaget fra Svenneby er stort sett blitt møtt med taushet i Høyre, og det håper Listhaug vil endre seg.

– Jeg ser at han så langt har null støtte i partiet. Ikke i Unge Høyre, ikke i Oslo Høyre, som fortsetter å skjønnmale situasjonen. Jeg håper nå at Erna Solberg kommer på banen og viser at hun tar utfordringene på alvor, ved å gi ham full støtte, sier Listhaug.

Selv sier Svenneby at reaksjonene i partiet har vært blandede:

Svenneby forteller at han fått mye støtte, og mye motstand, fra sitt eget parti gjennom helgen.

– Først og fremst er jeg takknemlig for at jeg er medlem av et parti som lar meg mene ting som ikke står i parti­programmet. Selvfølgelig har noen vært kjipe på Twitter, men utover det har det gått overraskende bra og vært overraskende fruktbart, forteller han.

Listhaugs invitt til Solberg føyer seg inn i en europeisk trend, der regjerings­samarbeid mellom gamle og nye høyrepartier inngås i land etter land.

Det tidligere samarbeidet mellom FrP og Høyre tok slutt i januar 2020 da regjeringen besluttet å hente «hjem» en IS-kvinne og barna hennes, det ene angivelig livstruende sykt, fra Syria.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.