FrP-leder Sylvi Listhaug i Stortinget. Foto: Hanna Johre / NTB

FrP-leder Sylvi Listhaug roser den nye svenske regjeringen for å ta tak i den liberale asyl- og innvandringspolitikken som har vært ført i årtier. Hun mener Norge bør følge etter.

Sveriges nye regjering har tatt mål av seg til å endre ganske mye i landet, etter mange år med sosialdemokratisk styre. Et av områdene man har blinket seg ut, er innvandringspolitikken.

Dette nye fokuset har ikke minst sammenheng med at det innvandringskritiske partiet Sverigedemokraterna for første gang har fått gjennomslag for mange av sine synspunkter.

Partiet sitter ikke i regjering, men har rollen som et aktivt støtteparti med betydelig innflytelse.

Et slikt politisk taktskifte i Sverige har ikke gått ubemerket hen hos FrP-leder Sylvi Listhaug. I et intervju i VG roser hun det som nå skjer i vårt naboland:

– Den svenske regjeringen og Sverigedemokraterna har sammen virkelig tatt tak i en fullstendig naiv asylpolitikk som er blitt ført gjennom veldig mange år, og som har ført Sverige ut i et uføre, sier Listhaug til VG.

Sverigedemokraterna ble tidligere holdt ute i kulden, men i høst gjorde partiet et meget godt valg. Nå skal Moderaterna, Kristdemokraterna og Liberalerna (tilsvarende norske Høyre, KrF og Venstre) styre med støtte fra Sverigedemokraterna (SD).

I sin nye regjeringsplattform, den såkalte Tidö-avtalen, har SD fått gode gjennomslag for sine kjernesaker: justis- og innvandringspolitikk.

I intervjuet med VG mener FrP-leder Listhaug at også Norge må stramme inn på innvandringsområdet.

– Disse signalene er nå sendt til verden, om at Sverige skal stramme kraftig til, og det blir forstått der ute. Da vil man se på hvilke land som fremstår som mer attraktive enn Sverige, sier Listhaug.

FrP mener det er en rekke punkter i den nye plattformen som gir Sverige en strengere politikk på innvandring enn hva Norge har.

Listhaug er positiv til de fleste punktene:

– Det var virkelig, virkelig bra. Og de er tydeligere enn Sverige har vært tidligere, sier hun, og viser blant annet til mål om et tiggeforbud og at gjengkriminelle kan bli nektet adgang til enkelte områder.

Både Sylvi Listhaug og partiets innvandringspolitiske talsperson Erlend Wiborg ber nå Høyre, KrF og Venstre om å lytte mer til sine søsterpartier i Sverige:

– I Sverige har det vært lokk på denne debatten. Der har SD gjort en jobb og stått i stormen. Svenske velgere ser jo dette – og du ser nå at Kristdemokraterna og Moderaterna har beveget seg i kvantesteg, sier Wiborg.

FrP har tidligere ikke hatt lyst til å kalle SD for sitt søsterparti, for det er en del ulikheter:

– De ønsker å øke skatter og avgifter, mens vi ble stiftet for å sette dem ned. Men på innvandring og justis er det helt åpenbart at her har de hentet inspirasjon både hos oss i Norge og også i Danmark fra flere partier der.

– Vi har aldri hatt søsterpartier. Vi greier oss utmerket uten. Det viktigste for oss er å fortsette å utvikle politikken vår i takt med tiden. Men det er jo så klart naturlig å se til det som skjer i andre land, sier Listhaug.

Hun understreker at det ikke foreligger planer om noe tettere samarbeid mellom FrP og Sverigedemokraterna:

– Det foreligger ingen planer om å invitere SD til vårt landsmøte, sier hun.

Les også: 

Den falske historikeren Henrik Arnstad tror Sverige har hatt sitt siste valg, «fascismen» har tatt over

Viktige bøker! Bestill fra Document forlag:
Kjøp Kents bok her!

Bestill også:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Forhåndsbestill «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.