Illustrasjonsfoto, svensk kirke: Svenska kyrkan/Kerstin Stickler/Härnösands stift

Etter at to syriske brødre ble arrestert i Tyskland, mistenkt for planer om et islamistisk terrorangrep mot en svensk kirke, har Svenska kyrkan i Mönsterås iverksatt drastiske tiltak.

Det var i april at syrerne Anas Kiwan og Ahmad Kiwan, på henholdsvis 28 og 24 år, ble arrestert i Tyskland. De to kom til Tyskland under migrantkrisen som påståtte flyktninger.

Tysk politi fikk mistanke om at de to hadde planer om å utøve terror mot en kirke. Ikke i Tyskland, men i Sverige.

– Etter det vi vet nå, har de mistenkte sett for seg en uspesifisert kirke i Sverige, med folk i, som mål for angrepet, opplyser tysk politi, ifølge Samnytt.

Samnytt beretter at man i enkelte kirker i Sverige har sett seg nødt til å innføre kontrolltiltak for å beskytte sine besøkere, i en tid med økende fare for terror nettopp mot kirker:

I Mönsterås–Fliseryds församling tar man det islamiska hotet på allvar och har anlitat väktare vid större evenemang som konserter och skolavslutningar.

Sognepresten i kirken forteller at man har måttet begynne å kontrollere dem som besøker kirken:

– Vi har fått et brev fra bispedømmet der kirker i Sverige advares mot angrep, og noen råd om å holde øye med folk og spørre dem hva de har i sekken, sier han.

Sognepresten beretter at han tar truslene på alvor, og derfor ønsket å innføre en viss kontroll med folk som slipper inn i kirken:

– Jeg syntes det var urimelig at kirkens ansatte skulle gjøre dette. Så da tenkte jeg at vi kunne gjøre som på store arenaer, og leie inn vektere, sier Magnus Johansson, sogneprest i Mönsterås-Fliseryds pastorat, til SVT Nyheter Småland.

Også i andre kirker er man bekymret for situasjonen, men foreløpig er det bare kirken i Mönsterås–Fliseryd som har begynt med vektere i kirkedøren.

Pastoraten i Växjö och Linköpings stift har själva fått bedöma vilka åtgärder som man eventuellt vill vidta. Sätta in väktare är Mönsterås–Fliseryds pastorat än så länge ensamma om.

Magnus Johansson noterar att de flesta verkar ha dragit andra slutsatser men anser att det är en rimlig åtgärd.

Les også: 

PST nekter å svare på om kirke­branner var terror­handlinger: «Gradert informasjon»

Sommerlesning! Bestill i dag:

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.