En «farlig og langvarig hetebølge» la tirsdag et teppe over store deler av det sørlige USA, «ødela motorveier» og tvang folk til å søke ly innendørs i det klimaforskere kaller «en superladet hendelse» som følge av klimaendringene.

Ifølge National Weather Service (NWS) ble det advart om «overdreven varme» fra Arizona i sørvest til Alabama i sørøst, med sørlige og sentrale deler av Texas og Lower Mississippi Valley som «hardest rammet».

Victor Hugo Martinez, en 57 år gammel arbeidsleder for arbeiderne som reparerer en vei i Houston, sa til AFP:

– Vi må ha en bandana rundt hodet som beskyttelse mot den «brennende heten», og vi må drikke vann og ta flere pauser for å beskytte helsen.

NWS oppfordret samtidig amerikanere i de berørte områdene til å drikke vann, holde seg innendørs og se til «sårbare venner og slektninger».

Dr. Andrew Pershing, forsker ved Climate Central, sier til AFP at «det virkelig uvanlige med denne hendelsen er hvor stor den er og hvor lenge den har vart».

– Det har vært steder i Texas som har hatt mer enn to uker med over 37,8 grader, noe som er svært uvanlig for denne tiden av året, selv i en region som er vant til varme, hevder han.

Historiske klimagassutslipp gjør ekstremvær minst fem ganger mer sannsynlig enn ellers, ifølge foreløpige beregninger fra et team ledet av Dr. Pershing.

Det er ventet at de «svimlende forholdene» vil spre seg til hele det sørlige USA, fra onsdag og inn i den lange 4. juli-helgen.

Den «ekstreme varmen» ser allerede ut til å ha krevd noen menneskeliv.

Stoltenberg: Utfordrende å forene klima og forsvar

I forrige uke besvimte en 66 år gammel postarbeider i Dallas mens han leverte post. Han døde noen timer senere, opplyser US Postal Service til media, men de medgir at dødsårsaken fortsatt er under etterforskning.

Og sist fredag kollapset en 14 år gammel gutt av utmattelse under en fottur i Big Bend nasjonalpark i Texas og døde senere, ifølge en offisiell uttalelse.

Stefaren forlot stedet for å gå tilbake til bilen for å hente hjelp, mens broren forsøkte å bære ham tilbake til stien. Faren ble senere funnet død i en bilulykke.

Påkjenningen kommer garantert til å sette strømnettet i Texas på prøve, ettersom millioner av mennesker slår på klimaanleggene sine for å klare seg, og etterspørselen topper seg sent på ettermiddagen, spår AFP.

Ercot, det statlige kraftselskapet, har gått ut med en Weather Watch, der enkeltpersoner og institusjoner oppfordres til frivillig energisparing for å unngå en krisesituasjon – men har så langt klart å håndtere situasjonen, blant annet takket være et økende innslag av solenergi de siste årene.

Offentlige kjølesentre drevet av lokale myndigheter eller Røde Kors er tilgjengelige for sårbare mennesker.

Finansmann: – Regjeringens klimamål vil gjøre deg betydelig fattigere

Også dyrene led. Ifølge Houston Humane Society ble 12 katter og én hund funnet døde i en forlatt leilighet. Organisasjonen klarte å redde seks katter ut av leiligheten.

Dr. Kristina Dahl, klimaforsker i Union of Concerned Scientists, sier at den utstrakte bruken av klimaanlegg i seg selv er en klimatrussel.

– Vi vet at noe av det mest effektive du kan gjøre for å forebygge varme, sykdom og død under hetebølger, er å sette på klimaanlegget, sier hun til AFP.

– Men hvis vi ikke bruker rene, fornybare energikilder til å drive klimaanlegget, bidrar vi til å øke karbonutslippene i atmosfæren, noe som vil forverre varmen ytterligere og gjøre det nødvendig å bruke mer klimaanlegg, legger hun til.

De siste årene har det vært en eksplosjon i antall rettssaker som tar sikte på å flytte det økonomiske ansvaret for klimakatastrofer over på fossilselskaper.

I forrige uke gikk et fylke i den nordvestlige delstaten Oregon til søksmål mot store fossilselskaper med krav om mer enn 51 milliarder dollar på grunn av «Heat Dome» i 2021, som «rammet» Canada og USA.

Richard Wiles, president for Centre for Climate Integrity, sier til AFP:

– Lokalsamfunn over hele verden betaler nå prisen for den fossile brenselindustriens tiår med klimasvindel og forurensning.

 

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.