En morder ble torsdag kveld lokal tid, henrettet i den amerikanske delstaten Florida. Han var dømt for to separate mord i 1984, det ene på en 14 år gammel barnevakt, det andre på en 38 år gammel tobarnsmor. Mens han satt på dødscelle besluttet han å endre kjønn, men det ville ikke Florida hjelpe ham med. 

En «grusom og ualmindelig» straff

For det mener borgerrettighetsorganisasjonen American Civil Liberties Union (ACLU) at delstaten har påført ham «grusom og ualmindelig» straff: 

– Staten Florida ga aldri Duane Owen medisinsk nødvendig kjønnsbekreftende pleie – noe som forårsaket enorme lidelser og krenket hennes rett til frihet fra grusom og ualmindelig straff i de mer enn 30 årene hun var i statens varetekt.

I Twitters «Community Notes» minnes det om hva Owen gjorde:

– I 1984 myrdet og voldtok Owen både en 14-årig jente og en 38-årig mor. Owens advokater hevdet at han var sinnssyk. Psykiatere konkluderte med at han simulerte schizofreni. De fant heller ingen tegn til kjønnsdysfori. Hans journaler beskriver seksuell sadisme.

Likskjender

CBS News gir en mer inngående beskrivelse av mennesket Duane Owen:

– Owen ble dømt til døden for 24. mars 1984 å ha stukket den 14 år gamle Karen Slattery 18 ganger, drept henne og derefter voldtatt liket. To måneder senere voldtok han og slo 38 år gamle Georgianna Worden ihjel med hammer. Begge drapene skjedde i Palm Beach County.

I begge tilfellene lå barn og sov mens drapene ble begått. Wordens barn fant moren da de sto opp og gjorde seg klar for skolen. Owen som den gang var 22 år gammel, angrep i tillegg to andre kvinner i Palm Beach County, men de overlevde. 

Selv-identifisere seg inn i kvinnefengsler

ACLU har vært åpenmunnet om transidentifisering av innsatte og har bedt om at menn skal få lov til å «selv-identifisere» seg som kvinner for å bli anbragt i kvinnefengsler. Innsatte kvinner har protestert mot dette.

ACLU ønsker ikke at det skal offentliggjøres hvor mange menn som sitter i kvinnefengsler. I delstaten Washington gikk organisasjonen til sak for å forhindre at slik informasjon ble frigitt. 

I New Jersey ble en kvinne i Edna Mahon Correctional Facility, det eneste kvinnefengselet i staten, gravid etter at en fullt funksjonell mann som utga seg som kvinne, ble plassert sammen med dem. 

De tar også til orde for at myndighetene skal pålegges å finansiere innsattes kjønnskorreksjoner.

 

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.