Dokumenter offentliggjort i Florida mandag, avslører at påtalemyndigheten visste at pedofilen voldtok tenåringsjenter flere år før han fikk en «sweetheart» avtale i 2006, og at ofrene ble anklaget for forbrytelser og prostitusjon. I ettertid hadde eliten verden rundt kontakt med Epstein.

Den 19. juli 2006, vitnet to mindreårige ofre av Jeffrey Epstein, to politibetjenter og en etterforsker fra statsadvokatens kontor for en storjury i Palm Beach County, Florida. Høringen varte i litt under fire timer, ifølge nylig offentliggjorte dokumenter som er frigitt av en dommer i delstaten.

Under vitneforklaringene ble de to ofrene konfrontert med spørsmål om hvorvidt de forsto at de hadde vært involvert i prostitusjon og kunne bli siktet for en forbrytelse.

– Det var helt forferdelig hvordan de håndterte det, sier Spencer Kuvin, en advokat som representerte en av de mindreårige ofrene som vitnet. Kuvin var forferdet, men ikke overrasket:

– Det bekreftet bare det vi alltid har visst, nemlig at statsadvokaten var redd for å straffeforfølge Epstein, og at de ødela sin egen sak ved å angripe sine egne vitner under storjuryens undersøkelse. Det var nesten som om storjuryens gransking var et forsøk på å straffeforfølge tenåringene og ignorere Epstein.

Til lokalnyheter CBS12 News sa Kuvin:

– Det 14 år gamle offeret som ble identifisert i storjuryen, var offer nr. 1, og det var min klient. Vi må også tenke på det faktum at de hadde over 40 ofre på det tidspunktet storjuryen innledet denne undersøkelsen, men likevel valgte de bare to ofre som skulle gi vitnesbyrd.

Det tidligere hemmelige vitnesbyrdet ble offentliggjort på mandag som svar på en begjæring fra lokalavisen Palm Beach Post fra flere år tilbake, sammen med en rekke andre nyhetsbyråer. Tidligere i år vedtok Floridas lovgivende forsamling en ny lov for å sikre at Epstein-dokumentene ble offentliggjort.

Her undertegner guvernør Ron DeSantis loven som åpner rapporten fra storjuryen og ved siden av ham står to av Epsteins ofre, Haley Robson og Jenna-Lisa Jones.

Det har i mange år vært stor offentlig interesse for hvordan storjuryen den gang kom frem til kun én tiltale mot Epstein, skriver ABC News Radio.  Tiltalen var solicitation of prostitution – når en person oppfordrer eller overtaler en annen person til å engasjere seg i prostitusjon eller utuktig omgang

Storjuryen ble innkalt i 2006 av daværende statsadvokat i Palm Beach County, Barry Krischer, som i månedsvis hadde motsatt seg at politiet i Palm Beach forsøkte å tiltale Epstein for flere seksuelle overgrep mot mindreårige jenter.

Det første vitnet var politibetjent i Palm Beach, Joseph Recarey, som ledet etterforskningen av Epstein og intervjuet mer enn et dusin mindreårige ofre. Recarey sa at Epsteins virksomhet fungerte som et seksuelt pyramidespill.

Recarey døde etter en kort sykdom i 2018, 50 år gammel. Noen rapporter sa at det var søvnapné, men det var også konspirasjonsteorier rundt dødsfallet.

Recarey fortalte om starten på etterforskningen, da stemoren til en 14 år gammel jente fortalte at datteren hadde fått 300 dollar for å massere en eldre mann på Palm Beach Island.

Påtalemyndigheten ringte deretter tenåringsjenta, som i mellomtiden hadde fylt 15 år. Hun vitnet om at hun hadde besøkt Epsteins herskapshus én gang året før. Hun sa at hun ble bedt av Epsteins assistent om å kle av seg til undertøyet og vente på at Epstein skulle komme inn i rommet.

Dokumentene (som kan leses her) avslører ikke hvem assistenten var, men jenta vitner om at det var søsteren til kjæresten hennes som sa at hun kunne tjene $200 for å massere en rik mann som bodde i et palass i Palm Beach.

Bill Gates brukte Jeffrey Epstein for å møte Nobelkomiteleder Torbjørn Jagland

Den unge jenta sa til storjuryen at hun masserte Epstein og deretter, på hans forespørsel, gikk med på å la ham bruke en vibrator på henne for 100 dollar ekstra. Foreldrene hennes fikk vite om besøket hos Epstein, fordi hun hadde havnet i en krangel på skolen og pengene ble funnet i vesken hennes.

Under vitneforklaringen spurte aktoratet jenta om hennes bruk av narkotika og alkohol, piercinger og innlegg på hennes MySpace-side der hun skrøt av butikktyveri og løy om sin alder og inntekt, og hevdet å tjene 250 000 dollar.

– Ja, det var en spøk, vitnet hun. – Alle vennene mine gjør det, for det er litt morsomt, og random, og dumt.

Et jurymedlem spurte deretter den 15 år gamle jenta om hun hadde noen anelse innerst inne om at det hun gjorde var galt og at det kunne skade hennes eget omdømme.

– Ja, det gjorde jeg, svarte hun.

Aktor Lanna Belohlavek spurte deretter om hun var klar over at hun har begått en forbrytelse.

– Nå er jeg det. Jeg visste ikke at det var en forbrytelse da jeg gjorde det, svarte hun. – Nå antar jeg at det er prostitusjon eller noe sånt.

I et senere vitnesbyrd fortalte avdøde kriminalbetjent Recarey om det etter hvert velkjente opplegget der Epstein fikk sine assistenter og sine ofre til å rekruttere andre mindreårige jenter. Recarey fortalte storjuryen at de to ofrene hadde samleie med Epstein uten deres samtykke de var under 18 år.

Recarey vitnet at et av ofrene hadde dratt til Epsteins herskapshus over 100 ganger, og hadde mottatt 200 dollar hver gang, gaver og en leiebil. Epstein hadde ved én anledning hadde samleie med henne uten hennes samtykke. Epstein hadde bedt om unnskyldning og betalte henne 1000 dollar.

Aktor Lanna Belohlavek spurte gjentatte ganger hva jenta brukte alle pengene på og synes det var rart at hun ikke  ville avsløre detaljer om pengebruken, men fortalte intime detaljer om sitt forhold til Epstein (selv om dette var under ed). Mange beskylder Belohlavek for «victim shaming».

Flere nordmenn på Jeffrey Epsteins liste

Det andre offeret som vitnet for storjuryen, sa at fra hun var 16 år gammel dro til Epsteins herskapshus rundt 10 ganger, og at han var godt klar over alderen hennes helt fra begynnelsen.

Den seksuelle aktiviteten eskalerte gradvis, fortalte hun, helt til det siste møtet, da Epstein tok initiativ til samleie. Det var dagen før hun fylte 18 år. Hun forklarte at hun ikke ønsket å ha samleie med ham, men at hun ikke ba ham om å slutte.

Den unge jenta sa at hun var motvillig til å vitne og egentlig ikke visste om hun ønsket å se Epstein straffeforfulgt. Aktor Lanna Belohlavek spurte henne:

– Du forstår at du i realiteten selv drev med prostitusjon?

– Ja, svarte vitnet.

Den seksuelle lavalderen i Florida er i dag 18 år. Ifølge en forsvarsadvokat i Fort Lauderdale var loven i staten før 2007 slik at ethvert seksuelt forhold mellom en mindreårig og en person over 18 år var lovbestemt voldtekt – uavhengig av samtykke. En domfellelse innebar at den eldre parten i forholdet automatisk måtte registrere seg som seksualforbryter – og det måtte også Epstein.

Det ville være lett for enhver person  å gjøre en bakgrunnssjekk på Epstein,  spesielt offentlige mennesker som må være forsiktige med å omgås kriminelle og kontroversielle mennesker. Det ville avsløre at han var en dømt registrert seksualforbryter som hadde sex med mindreårige jenter.

Terje Rød-Larsen kom og gikk i Jeffrey Epsteins herskapshus på Manhattan

Det siste vitne var en etterforsker fra statsadvokatens kontor, som ble guidet gjennom en vitneforklaring om bakgrunnen til tenåringsofrene, inkludert butikktyveri, arrestasjoner, alkohol- og narkotikabruk.

Etterforskeren ble også avhørt om MySpace-kontoen til det 14 år gamle offeret. Mye av denne informasjonen hadde Epsteins forsvarsadvokater gitt aktor i et forsøk på å fraråde dem å ta ut tiltale.

Han ble spurt om MySpace-siden til 15-åringen inneholdt seksuelt provoserende foto, lettkledde klær, og bilder hvor hun drikker alkohol.

– Yes, ma’am, svarte han.

Etter at storjuryen hadde tatt ut tiltale mot Epstein for oppfordring til prostitusjon – uten å nevne mindreårige ofre – ble han arrestert, satt i varetekt og løslatt mot kausjon. Daværende politisjef Michael Reiter i Palm Beach var rasende da han hørte storjuryens kjennelse. Reiter ba offentlig om unnskyldning til ofrene og overlot saken til FBI.

To år senere, i 2008, inngikk føderale påtalemyndigheter en avtale med Epstein som gjorde at han slapp føderal straffeforfølgelse i bytte mot at han erkjente seg skyldig i den opprinnelige siktelen fra storjuryen, pluss en ekstra tiltale for å ha oppfordret en mindreårig til prostitusjon.

Epstein ble dømt til 18 måneders fengsel og sonet 13 måneder i en privat avdeling i lokalfengselet Palm Beach County Stockade. Epstein fikk også innvilget en uvanlig sjenerøs ordning, som gjorde det mulig for ham å tilbringe opptil 16 timer om dagen på kontoret sitt i West Palm Beach.

Etter at Epstein ble arrestert i New York i 2019, tok statsadvokat Barry Krischer til motmæle mot påstandene om at hans håndtering av saken mer enn ti år tidligere hadde tvunget den føderale påtalemyndigheten til å inngå den beryktede milde avtalen med Epstein.

Krischer sa at uansett hvordan hans kontor behandlet saken hadde den føderale påtalemyndigheten alltid hatt muligheten til å selv ta ut tiltale mot Epstein.

Mange kalte Krischers avtale med Epstein for en «sweetheart deal».

Spencer Kuvin, advokaten til en av jentene nevnt ovenfor sa om den kvinnelige aktoren:

– Jeg synes hun [Belohlavek] burde være flau over det som ble offentliggjort i dag, og verden ser nå hvilken forferdelig jobb hun gjorde.

– De forsøkte å unngå en tiltale for en åpenbar voldtekt av en mindreårig, og den eneste grunnen til at de sannsynligvis gjorde det på det tidspunktet, var fordi de var redde for Epsteins forsvarsteam.

Dette er nok ikke det siste vi har hørt om denne saken. Jeg husker når dette skjedde i 2006 og den påfølgende arrestasjonen av Epstein. Til tross for den milde dommen og den kongelige behandlingen han fikk i fengselet, var det velkjent at han var en dømt registrert seksualforbryter som hadde sex med mindreårige jenter.

Det hindret ikke eliten verden over – også fra Norge – i å ha kontakt med Epstein.

Mette-Marit møtte Jeffrey Epstein «flere ganger» etter han var dømt

Lokalnyhetene WPTV rapporterer hvordan påtalemyndighetene i Florida anklaget mindreårige tenåringer for å ha begått forbrytelser.

ABC drepte en video om Jeffrey Epstein

Kjøp «Europas underlige død» her.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.