En historisk rettssak startet i USA i dag, da Hunter Biden mandag møtte i retten som den første sønnen av en sittende president med tiltale mot seg.

Da det ser ut til at norske medier viser minimal interesse for en sak som uten tvil vil avsløre oppsiktsvekkende detaljer om førstefamilien, presenterer Document alt du bør vite om den føderale rettssaken.

En rask gjennomgang av de største avisene i Norge viser at ingen så langt har skrevet om saken, bortsett fra Adresseavisen som siterer en NTB-sak.

Følgende informasjon er hentet fra New York Post. Journalist Ryan King gir oss en grundig gjennomgang av alt vi bør vite om rettssaken.

Hva er Hunter Biden tiltalt for?

Offisielt er Hunter Biden tiltalt for tre forbrytelser: Ett for ulovlig oppbevaring av våpen, og to for å ha løyet om narkotikaforbruket sitt da han kjøpte et skytevåpen i 2018.

Hvis han blir dømt på alle tiltalepunktene, risikerer han å få opptil 25 års fengsel og bøter på til sammen mer enn 750 000 dollar – samt tre års prøveløslatelse med tilsyn. King skriver at det er svært lite sannsynlig at han vil få maksimumsstraffen hvis han blir funnet skyldig.

Ironisk nok var Joe Biden med på å vedta lovgivningen som formet loven om våpensøknader som Hunter nå står anklaget for å ha brutt. I våpensøknaden stilles spørsmålet om personen bruker, eller er avhengig av marijuana, narkotika eller andre forbudte stoffer. Hunter Biden svarte «nei», til tross for at han ifølge påtalemyndigheten visste at det han skrev var løgnaktig informasjon.

Kilde: New York Post.

Hvorfor skaffet Hunter Biden seg pistolen?

Hunter Biden fortalte venner at han kjøpte pistolen den 12. oktober 2018 på et impulsivt innfall og trodde at å tilbringe tid på en skytebane kunne hjelpe ham med å unngå et tilbakefall, ifølge en rapport fra New York Times fra januar 2023. Han hevdet også at han trodde han var edru den dagen han fylte ut skjemaet.

The Post har tidligere rapportert om bilder fra Bidens laptop som viser ham sovende med det som ser ut til å være en crackpipe i munnen den 8. oktober 2018.

Hunter Biden sa senere til The Daily Beast at det ikke var en crackpipe, men heller en pipe for metamfetamin og hevdet at bildet hadde blitt iscenesatt.

I sine memoarer fra 2021, «Beautiful Things», skrev Hunter at han røykte crack hvert 15. minutt rundt tidspunktet for våpenkjøpet.

Den 11. oktober 2018, dagen før Hunter dro for å kjøpe pistolen, sendte han en tekstmelding til en mann som i kontaktene hans ble identifisert som «Q» og ba om å møtes på en 7-Eleven. «Q» spurte Hunter om han ville ha «det samme», som sannsynligvis var en referanse til narkotika.

Det er uklart om mennene møttes den dagen, men Hunter kjøpte til slutt pistolen hos StarQuest Shooters & Survival Supply i Wilmington.

Han kjøpte også en hurtiglader og 25 runder med ammunisjon, ifølge påtalemyndigheten, som ikke trenger å bevise at han var påvirket (wasted) da han gjorde innkjøpene.

Kilde: Delaware US District Court.

Hallie Biden kvitter seg med våpenet, FBI blir involvert

Hunter Biden beholdt våpenet i 11 dager før det ble kastet i en søppelbøtte. Da var Hunter Biden midt i et forhold med sin tidligere svigerinne Hallie Biden, enken etter hans avdøde bror Beau.

Hallie Biden var frustrert over hans narkotikabruk og da hun oppdaget pistolen i den ulåste bilen hans, den 23 oktober 2018, pakket hun den inn i en svart handlepose og kastet den i en søppelcontainer som lå bak et supermarked. Butikken ligger rett over gaten ved en lokal videregående skole.

Da Hunter fikk vite hva hun hadde gjort, sendte han henne en strøm av skjellsord via tekstmeldinger og forlangte at Hallie skulle gå tilbake og hente våpenet for ham. Da hun gjorde det, var den borte, ifølge en politirapport avdekket av Politico i mars 2021. Hallie kontaktet deretter butikkens ledelse, som ringte politiet.

Da politiet tilkalte Hunter Biden til stedet, hevdet han at han hadde brukt våpenet til skytetrening. Han avviste spørsmål om hvorvidt han brukte narkotika ved å antyde at Hallie hadde trodd at han skulle ta livet av seg.

På spørsmål om han hadde snakket om problemet med sin far, svarte Hunter: «Jeg har aldri ringt faren min for noe som helst.»

Noen dager senere ble pistolen levert inn av en eldre mann som regelmessig gikk gjennom butikkens søppel for resirkulerbare gjenstander.

I rettsdokumenter i forrige måned skrev påtalemyndigheten at FBI hadde intervjuet eieren av våpenbutikken i Wilmington, Ron Palimere, som sa at både Delaware State Police og Secret Service-agenter besøkte forretningen hans dagen etter at revolveren forsvant.

Palimere fortalte at begge byråene stilte de samme spørsmålene, og det virket som om de ikke var klar over hverandres etterforskning. De sa at skytevåpenet var involvert i en sak av et eller annet slag, og at de ønsket å fremskynde sporingsprosessen og få tilgang til skjema 4473, som Hunter Biden hadde fylt ut.

Palimere var mistenksom overfor Secret Service, og kontaktet en ATF-agent (Direktoratet for alkohol, tobakk, skytevåpen og sprengstoff) , som fortalte ham at han ikke skulle overlevere originalen av skjema 4473 til noen, og at han bare skulle overlevere en kopi hvis Palimere følte at han var nødt til det.

Secret Service har sagt at de ikke har noen informasjon som bekrefter Palimerers påstander, og bemerker at Biden-familien ikke var under etatens beskyttelse på den tiden.

Hvem er aktor i saken?

David Weiss har vært statsadvokat for Delaware siden 2018, etter å ha blitt nominert til stillingen under Trump, med støtte fra delstatens to demokratiske senatorer, som begge er Biden-allierte.

Weiss’ kontor har etterforsket Hunter Biden for en rekke forhold, inkludert våpensaken, skatteunndragelse og anklager om uregistrert utenlandsk lobbyvirksomhet.

Den 11 august, 2023, utnevnte USAs justisminister Merrick Garland statsadvokat Weiss til spesialetterforsker i saken mot Hunter Bidens. Ifølge justisminister Merrick Garland var det Weiss selv som ba om å få status som spesialetterforsker ettersom han trengte utvidede fullmakter for å komme videre i saken.

Den 14. september kunngjorde Weiss’ team at en storjury hadde tatt ut tiltale mot førstesønnen for våpenbesittelse.

Hunter Bidens forsvar

I forkant av rettssaken har Hunter Bidens advokater gjort flere forsøk på å få saken avvist, men alle har så langt mislykkes, skriver King. Forsvarsadvokat Abbe Lowell leder teamet.

Et bemerkelsesverdig argument er at tiltalen mot Hunter krenker hans rettigheter i det andre grunnlovstillegget (second amendment) med den begrunnelsen at tidligere narkotikabruk ikke lenger er tilstrekkelig til å nekte våpenbesittelse etter en høyesterettsavgjørelse i 2022.

Distriktsdommer i Delaware, Maryellen Noreika, som leder rettssaken, avviste denne påstanden og sa at lover mot narkomane som eier våpen er i tråd med USAs historiske tradisjon for regulering av skytevåpen.

Forsvarerteamet har også antydet at 4473-skjemaet kan ha blitt tuklet med av en ansatt i våpenbutikken som hjalp Hunter Biden med å fylle det ut.

Justisdepartementet har inkludert et bilde av Hunter Bidens signatur på skjemaet som bevis.

Nøkkelvitner i saken

Aktoratet har varslet planer om å innkalle minst ni vitner, hovedsakelig tjenestemenn fra FBI, Delaware State Police og Drug Enforcement Administration (DEA), sammen med en ansatt i våpenbutikken, muligens Palimere, og tre personer som er identifisert som vitne 1, 2 og 3.

The Post har identifisert disse vitnene basert på påtalemyndighetens beskrivelse, Hunters ekskone Kathleen Buhle, ekskjæresten Zoe Kestan og Hallie Biden.

Kilde: New York Post.

Ifølge ekskonas bok «If We Break» giftet hun og Biden seg i 1993 og ble skilt i 2017, ikke lenge etter at hun fikk vite at han hadde et forhold med sin svigerinne.

Selv etter at skilsmissen var fullført, fortsatte Buhle å uttrykke bekymring for eksens kamp mot narkotika, og skrev i en melding 9. mars 2018 at hun fant flere «crack-piper» i familiebilen og fjernet dem fordi deres datter brukte bilen.

The Post har tidligere rapportert at ekskjæresten Zoe Kestan designer undertøy og bruker «weed-slut-420» som sitt navn på sosiale medier. Hun vitnet for en storjury i Delaware i 2022.

Kestan skal ha hevdet å ha vært sammen med Hunter på det sprøeste punktet i livet hans og sa at han i løpet av de ni månedene forholdet deres varte, røykte crack-kokain omtrent hvert 20. minutt, bortsett fra når han sov.

I tillegg til disse vitnene vil aktoratet også få lov til å bruke bevis fra Hunter Bidens «laptop fra helvete», selv om forsvaret vil ha mulighet til å bestride bevisene.

Aktorene har også antydet, at de vil referere til hans memoarer, «Beautiful Things».

Vil president Biden benåde Hunter?

Selv om presidenten ikke har uttalt seg offentlig om saken, har Det hvite hus gjentatte ganger insistert på at presidenten ikke vil benåde sønnen dersom han skulle bli dømt.

– Jeg har vært veldig tydelig; presidenten kommer ikke til å benåde sønnen sin, gjentok Karine Jean-Pierre, pressesekretær i Det hvite hus, allerede i desember.

Bak kulissene er president Biden angivelig svært engstelig for at sønnen kan havne bak lås og slå. Og det har vært noen iøynefallende møter i forkant av rettssaken, skriver King.

Den 26. mai møtte president Biden et hovedvitne i rettssaken, Hallie Biden.

Tre dager tidligere var Hunter Biden til stede under en statsmiddag i Det hvite hus til ære for Kenyas besøkende president William Ruto, der også Garland deltok.

Hvem er dommer i Hunter Biden-saken?

Distriktsdommer Maryellen Noreika ble nominert til stillingen av Trump og bekreftet av Senatet i august 2018 – igjen med støtte fra de to demokratiske senatorene fra Delaware.

Noreika er født i Pittsburgh og har en bachelorgrad fra Lehigh University, en mastergrad i biologi fra Columbia University og en juridisk embetseksamen fra University of Pittsburgh.

Noreika har gitt donasjoner til politiske kandidater på begge sider, med senator Tom Cotton (R-Ark.) som en særlig favoritt, skriver King.

Hvem er Hunter Bidens advokater?

Hunter Bidens forsvarsadvokat Chris Clark spilte en avgjørende rolle i den mislykkede avtalen og forhandlingene i fjor der Hunter skulle få rundt to års prøvetid, forutsatt at han holdt seg edru.

I august 2023 trakk Clark seg fra saken på grunn av muligheten for at han kunne bli innkalt som vitne for å diskutere drøftelser med aktoratet. Han hadde tidligere antydet planer om å innkalle president Biden til vitneboksen hvis avtalen mislykkes, ifølge Politico.

Abby Lowell tok over som hovedforsvarer og har tidligere representert Trumps svigersønn Jared Kushner og har også hjulpet Hunter Biden under republikanernes etterforskninger i Representantenes hus.

I tillegg til Lowell har Hunter benyttet seg av Dalton Bartholomew fra Dalton & Associates og nylig hentet inn David Kolansky, som tidligere har representert den demokratiske senatoren Bob Menendez.

Abbe Lowell har rykte på seg for å være en tøff forsvarsadvokat, skriver King.

Hunters skylder ekskonen 2,9 millioner dollar

For et par dager siden skrev New York Post at Hunter Biden skylder sin ekskone 2,9 millioner dollar. Kathleen Buhle, som var gift med den første sønnen i 24 år, hevder at Hunter har unnlatt å betale avtalt underholdsbidrag, advokatutgifter, renter og annen gjeld til henne gjennom årene.

Buhle saksøkte Hunter i 2019, kort tid etter at han giftet seg med sin nåværende kone Melissa Cohen.

Mens dette ble skrevet publiserte NRK informasjon om saken:

I dag startar rettsaka mot sonen til den amerikanske presidenten, melder NTB.

Han er tiltalt for ulovleg oppbevaring av våpen og for å ha loge om narkotikaforbruket sitt då han kjøpte eit skytevåpen.

Rettssaka mot han går for ein domstol i delstaten Delaware der Biden-familien kjem frå.

President Biden har sagt at han støttar sin son og er glad for at han prøver å bli frisk frå rusavhengnaden.

Hunter Bidens føderale rettssak starter mandag

Kjøp «Europas underlige død» her.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.