Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, IMDI, har bedt Trondheim ta imot 60 ekstra flyktninger – fra Ukraina. Det sier bystyret ja til, men Lars Andresen (uavhengig, men på Norgesdemokratenes liste ved kommunevalget), tillot seg å si fra talerstolen at det må kunne gå an å skille på flyktninger som bygger landet og de som river ned. Da gikk venstresiden amok.

Denne diskusjonen har modnet over lang tid og Lars Andresen hengte bare bjella på katten. Noen er integrerbare, andre ikke. Ukrainere er kompatible med vår kultur. Det er ingen sensasjon, Andresen sier bare selvfølgeligheter. Men Rødt med omland tåler ikke høre det og drar frem de styggeste ord og uttrykk. Selv ordfører Rita Ottervik fikk problemer.

Andresen uttrykte seg sømmelig.

– Det er viktig å skille mellom flyktninger som de fra Ukraina som vi blir fortalt vil hjem og bygge landet etter at krigen er avslutta, og migranter fra andre kulturer, hvor mange viser seg å bli værende.

– Norske elever er med rette livredde for denne fremmedkulturelle gjengvolden, som er lett påviselig, sa Andresen.

Innvandringen slår med andre ord inn i barnas hverdag.

Det er et tegn i tiden at Adressa referer debatten uten å ta de rødes parti. Også Adressa er i bevegelse, men de forsøker ennå å holde allianser og kartet på plass. Hvis de ikke justerer kursen vil det revne. Adressa er klar over det.

De to journalistene later som om ordet antiglobalistisk er mystisk og suspekt.

Partiet går blant annet til valg på å avvikle asylinstituttet, og omtaler seg som et «anti-globalistisk parti som ønsker å motarbeide den hurtige og altomfattende globaliseringen» av Norge – under slagordet «Norge først».

Jyllands-Posten har i dag en sak som omtaler at stadig flere grupper er i ferd med å «stemple ut av demokratiet» fordi de ikke har tillit til det.

Rødt i Trondheim henger fast i 70-åra. De er ved å gå ut på dato.

– Det ble ropt fra salen at det er ytringsfrihet i Norge, og det er ingen uenig i, men denne karakteriseringen av folkegrupper med negative kjennetegn er helt på grensen av det jeg vil kalle hatytringer. Jeg vil kalle innlegget som nettopp ble holdt, for rasistisk, sa Roald Arentz (Rødt).

Kun meningshegemoni kan forsvare slik eksklusjon og det er det Rødt vil ha. Men det kniper hos de andre.

Folkevalgte som Arve Sletten fra Rødt skjemmer ut en demokratisk forsamling.

– Ingen rasister i bystyret, ingen rasister i Trondheim. Oppfordring til alle velgere: Få skiten ut!, sa Sletten, før ordføreren tok ordet og ba politikerne om å behandle hverandre respektfullt og diskutere innhold.

Men Latifa Nasser fra SV gikk enda lenger. Hun mente det Andresen sa var «straffbart».

Ringrever som Ottervik vet at hvis hun blir med på ferden vil det bli vanskelig å bremse.

Men typisk nok sluttet MDGs Stine Børø Szell seg til Rødt og SV. Hun er lærer og hadde ikke sett noe av det Andresen utla om vold i skolen.

FrPs representant

– Når det er sagt, vil jeg advare om å hoppe til konklusjoner på saker vi ikke vet nok om. Det vi derimot vet fra tidligere saker og problematikk rundt ungdomsgjenger i Trondheim, er at bakgrunnen til ungdommene er veldig forskjellig og sammensatt. Det er ikke grunnlag for å peke på noen spesiell gruppe i alle sånne saker, sa Frps Elin Marie Andreassen fra talerstolen i sin stemmeforklaring.

For den som vil høre hele debatten: https://trondheim.kommunetv.no/archive/1069

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.