Statsminister Jonas Gahr Støre fikk nylig satt sin tidligere stabssjef Torgeir Larsen på topp i UD. Og snart gjør han en annen av sine nærmeste, Kjersti Andersen, til utenrikssjef på sitt eget kontor.

Det har lenge ligget i kortene at Kjersti Andersen (54) blir ny ekspedisjonssjef på Statsministerens kontor for Internasjonal avdeling, selv om søkerlisten har et par andre sterke navn, skriver Dagens Næringsliv.

Dermed har Støre fått plassert to av sine nærmeste i de viktigste posisjonene for styringen av norsk utenrikspolitikk.

Støres glansperiode som politiker var som utenriksminister frem til 2012, hvor han jevnlig ble kalt Super-Jonas og scoret høyt på pressens popularitetsmålinger.

Kjersti Andersen regnes som en av dem som Støre stoler mest på. Men siden regjeringsskiftet har hun måttet finne seg i en langt mindre fremtredende rolle, i administrasjonsavdelingen, fordi hun er enda tettere på utenriksminister Anniken Huitfeldt.

De er så nære at hun ble regnet som inhabil. Men den nye jobben på Statsministerens kontor løser det problemet.

Torgeir Larsen er blitt hentet tilbake en rekke ganger til Støres innerste krets. Selv om det er Anniken Huitfeldt som er Larsens overordnede, vil han i praksis være en av Støres nærmeste, siden utenriksfeltet er så sentralt for statsministeren.

I tillegg til Larsen og Andersen har Støre også hentet inn to andre fra sin glansperiode som utenriksminister, nemlig Henrik Thune som statssekretær med ansvar for utenriks på SMK, og Øyvind Stokke, som det siste året har vært taleskriver for statsministeren i et vikariat.

Kjøp billetter til boklansering i Oslo den 8. juni her!

 

 

 

 

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.