Vår 13 år gamle sønn har som en del av skolens opplegg gått pilegrimsruten til Fátima i Portugal. Til siste dags vandring og avsluttende messe og nadverd var foreldrene invitert med.

Sendt av Gud

Den 13. mai 1917 så tre lokale gjeterbarn, Lúcia dos Santos og hennes søskenbarn Francisco og Jacinta Marto, et lysglimt og de fikk himmelske visjoner av en «dame kledd i hvitt» fra sin posisjon i skyggen av trærne der de gjetet sauene.

Den hellige jomfru fortalte barna at hun var sendt av Gud og at hun kom med et budskap til alle mennesker. 

I de dager ble verden straffet med ufred og krig. Den hellige jomfru; Vår Frue av Fátima, lovet at himmelen ville gi hele verden fred hvis menneskene ba og gjorde bot.

«Solens mirakel»

Hun forklarte at Gud straffet verden for dens ulydighet, gjennom kriger og sult straffet han oss for forfølgelsen av kirken, Den hellige fader og de trofaste kristne. Jomfruen ba dem be flittig og kunngjorde at hun ville komme tilbake den 13. de påfølgende månedene. 

Den sjette og siste åpenbaringen fant sted i oktober samme år og ble bevidnet av 70.000 pilegrimer som hadde samlet seg for å få se «solens mirakel».




Siden åpenbaringen har millioner av troende valfartet til stedet hvor Vår Frue av Fátima viste seg. Den romersk-katolske kirke anerkjente i 1930 begivenhetene som troverdige og det gjorde Fátima til den kanskje største Maria-helligdommen i verden med besøk av titusenvis av pilegrimer hvert år. 

Den første nasjonale pilegrimsreisen til Fátima fant sted i 1927, og en basilika ble påbegynt i 1928 og innviet i 1953. Tårnet er 65 meter høyt. Det blir rapportert om mange syke som på mirakulløst vis blir helbredet i Fátima.

På 50-årsdagen for den første åpenbaringen 13. mai 1967 – var rundt en million pilegrimer til stede under pave Paul VIs messe.

Maria av sorgene/smertene

Lúcia de Jesus Rosa dos Santos avla sitt evige nonneløfte i 1934 og fikk navnet «Søster Maria das Dores» (Maria av smertene/sorgene). Hun døde ved karmelittklosteret Santa Teresa i Coimbra i 2005 hvor hun hadde bodd siden 1948, 97 år gammel. 15. februar 2005 ble erklært som nasjonal sørgedag og valgkampen foran parlamentsvalget fem dager senere ble avbrutt. 

De fromme barna ble saligkåret i 2000 av pave Johannes Paul II som de yngste ikke-martyrer i den romersk-katolske kirkes historie. De ble kanonisert i 2017 i forbindelse med 100-årsjubileet for åpenbaringen.




 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.