Den 86 år gamle pave Frans er denne uken i Portugal for å delta på Den katolske kirkes årlige World Youth Day der unge katolikker fra hele verden møtes og «forplikter sine liv til Kristus sammen med hundretusener av likesinnede».

Konservative kristne verdier

Det gjør noe med gatebildet i en by når befolkningen mangedobles over natten. Vår 82 år gamle nabo som vil ha fred, satte seg i god tid på flyet til London og kommer ikke tilbake før Paven og den resterende millionen unge pilegrimer er reist tilbake der de kom fra. Men flertallet synes det er hyggelig: Portugisere flest står for konservative kristne verdier og gleder seg over at unge mennesker slutter opp om religionen. 

Men ikke alle er like begeistret for den nuværende pave Frans. De mener en pave skal fremme evige verdier og ikke lefle for mye med politikk og det som til enhver tid rører seg i tiden. 

Nossa Maria

Familien står sterkt i Portugal. All Pavens forståelse for woke og familieundergravende kjønnsforvirrende ideer får mange gode katolikker til å tvile på hans gudsfrykt. Det gjelder også vår gode familievenn Maria.

Maria er en ung og vakker kvinne på 38. Da vi traff henne var hun fortørnet over at en konservativ katolsk Montessori-skole hadde tatt opp vår sønn som er protestant, hun fryktet det skulle undergrave skolens forhold til den rene gudstro. 

Men Maria er et hjertevarmt menneske. Hun forsto snart at protestanter og katolikker stort sett deler de samme verdier og ikke minst den samme gud – og vice versa har vi lært å se noe vakkert i katolikkers hengivne gudstro. Efterat vi ble nære venner er hun også blitt en trofast leser av Document ved hjelp av Google Translator.

Maria er redd for å dø

For et par år siden fikk Maria konstatert at det hun trodde var allergi, var kreft. Hun ble sendt på sykehus og de fjernet hennes ene lunge. Til høsten må hun gjennom enda en operasjon og er redd for å dø. 

Hun har bedt kardinalen av Portugal anmode Paven om å be for henne. Men nu har hun trukket anmodningen, hun er kommet i tvil om den nuværende pave er riktig mann å sende i forbønn for henne overfor Gud.

World Youth Day 

Det er estimert at World Youth Day denne gang samler rundt en million mennesker fra mer enn 200 land, de fleste av dem i alderen 16 til 35 år, sammen med mer enn 700 biskoper og 20 kardinaler.

Avslutningsmessen for Verdens ungdomsdag på Filippinene i 2015, samlet seks millioner mennesker og det er det største antall mennesker samlet til en enkelt religiøs begivenhet noensinne. 

En bit av det tre kilometer lange veggmaleriet som ble malt til Pavens komme. Foto: Arnt Jensvoll / Document

To nonner unner seg en strandpause. Foto: Arnt Jensvoll / Document

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.