Pave Frans sa på søndag at den katolske kirken er åpen for alle, inkludert homofile, og at den har en plikt til å følge dem på en personlig åndelig vei, men innenfor rammene av dens regler.

Pave Frans, som snakket med reportere på flyet tilbake til Roma fra Portugal, sa også at helsen hans var god etter kirurgi for buk brokk i juni. Han sa at stingene hadde blitt fjernet, men at han måtte bruke et bukbind i ytterligere to eller tre måneder til musklene hans styrket seg.

På vei tilbake fra den katolske festivalen World Youth Day i Portugal, viste den 86 år gamle paven seg i god form da han svarte på spørsmål i omtrent en halv time under den vanlige pressekonferansen etter turen, mens han satt foran i reporterseksjonen i den bakre delen av flyet, skriver Reuters.

En reporter minnet ham om at han under turen sa at kirken var åpen for «alle, alle, alle», og spurte om det ikke var inkonsekvent at noen, som kvinner og homofile, ikke hadde de samme rettighetene og ikke kunne motta visse sakramenter.

Dette var en åpenbar referanse til at kvinner ikke har lov til å bli prester gjennom sakramentet hellige ordinasjoner og at likekjønnede par ikke har lov til å inngå ekteskap, som også er et sakrament.

– Kirken er åpen for alle, men det er lover som regulerer livet inne i kirken, sa pave Frans.

– I henhold til lovgivningen kan de ikke delta i noen sakramenter. Dette betyr ikke at det er stengt. Hver person møter Gud på sin egen måte inne i kirken, fortsatte han.

Paven: – Også trans­seksuelle kvinner er Guds døtre

Paven sa videre at tjenestemenn i kirken måtte følge med alle mennesker, inkludert de som ikke følger reglene, med «tålmodighet og kjærlighet som en mor».

Kirken lærer at kvinner ikke kan bli prester fordi Jesus bare valgte menn som apostlene sine.

Kirken tillater ikke likekjønnede ekteskap eller til og med velsignelser for likekjønnede par, men pave Frans støtter sivil lovgivning som gir likekjønnede par rettigheter på områder som pensjon, helseforsikring og arv.

Kirken lærer at samkjønnet tiltrekning ikke er syndig, men at homoseksuelle handlinger er det.

Siden begynnelsen av sitt pavelige embete har pave Frans forsøkt å gjøre kirken mer imøtekommende og mindre fordømmende, også overfor medlemmer av LHBT+-samfunnet, men uten å endre læresetningene som oppfordrer de med samkjønnet tiltrekning til å være kyske.

Under et arrangement under turen til Portugal, fortalte paven en folkemengde at kirken hadde plass til alle, «inkludert de som gjør feil, som faller eller sliter», og ledet folkemengden i en hyllest av «todos, todos, todos» (alle, alle, alle).

I en annen del av pressekonferansen, med henvisning til unge mennesker, sa han:

– Hvem av oss har ikke gjort en moralsk feil på et tidspunkt i livet?

Pave Frans har fremmet en rekke reformer siden han ble pave for 10 år siden, inkludert å gi kvinner flere roller, spesielt i høytstående vatikanske stillinger, men står overfor en skjør balanse mellom å appellere til mer liberale troende og konservative.

På flyet sa han at han følte seg fornyet av det han hadde sett under den katolske festivalen World Youth Day i Portugal, inkludert den ordnede naturen til folkemengdene og deres størrelse.

Omtrent 1,5 millioner mennesker deltok på hans avsluttende messe i en park ved elven i den portugisiske hovedstaden på søndag. Mange av de troende sov utendørs, etter å ha deltatt i en vake der lørdag kveld.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.