På Svalbard finnes stedsnavnene Negerdalen, Negerfjellet og Negerpynten.

Det mener Antirasistisk Front er krenkende, og organisasjonen vil ha neger-ordet byttet ut med svart, skriver Svalbardposten.

Det var engelske sjømenn som på 1600-tallet navnga stedene på Edgeøya på Svalbard.

Antirasistisk Front klager nå dette inn for Polarinstituttets navnekomité og ber om at navnene endres til henholdsvis Svartdalen, Svartfjellet og Svartpynten, skriver Dagbladet.

Det skal være fargen på bergarten som gjorde sitt til at de tre stedene fikk sine navn opprinnelig, men nå mener Antirasistisk Front at det er på tide med en endring.

Mot normalt

Antirasistisk Senter reagerte alt i 2015 på stedsnavnene, men da svarte instituttet at de ikke hadde fått noen klage, og at de ikke så noen grunn til å endre navnene ettersom stedsnavn er definert som et språklig kulturhistorisk minne.

Overfor TV 2 peker Antirasistisk Front på at Norsk Språkråd har gitt en anbefaling om ikke å bruke neger-ordet, og kommunikasjonsdirektør Pål Jakobsen ved Polarinstituttet sier til Dagbladet at det ikke er noen tvil om at stedsnavnene er krenkende og at stedsnavnene ikke ville ha blitt godkjent i dag.

Polarinstituttet skal diskutere saken denne uken.

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.