Bernt Hulsker er dømt til 18 dagers betinget fengsel for hatefulle ytringer. Den tidligere fotballproffen nektet straffskyld for ytringene.

Den tidligere fotballspilleren er også dømt til å betale 15.000 kroner i bot, samt 5000 kroner i sakskostnader til det offentlige.

De 18 dagene i fengsel idømmes med en prøvetid på to år. Aktor hadde bedt om 24 dager betinget fengsel. Aktor Marianne Aune sier til NTB at hun mener retten har gjort en grundig vurdering.

– Påtalemyndigheten er fornøyd med resultatet, og domfellelsen er hovedsakelig i samsvar med påstanden vår, sier Aune.

NTB har ikke lykkes i å få en kommentar fra Hulskers forsvarer, advokat Bernt Christian Birkeland. Det er derfor ikke kjent hvorvidt de anker dommen.

Skyldig i begge tiltalepunkter

Hendelsene fant sted under et koronautsatt julebord med VGTV natt til 10. mars i år på karaokebaren Syng mer i Oslo sentrum.

Hulsker var tiltalt for hatefulle ytringer og hensynsløs atferd mot dørvakten Jwan Rasho på karaokebaren i forbindelse med at dørvakten skulle kaste ut Hulsker. I tingretten innrømmet Hulsker å ha kalt Rasho for «jævla neger». Hulsker var også tiltalt for å ha sagt «Hvordan kan du be en hvit mann om å gå ut?» da han ble bedt om å forlate karaokebaren.

Oslo tingrett fant Hulsker skyldig i begge tiltalepunktene.

Da tiltalen ble lest opp i rettssalen, erkjente den tidligere fotballspilleren og tv-profilen straffskyld for hensynsløs atferd, men altså ikke for hatefulle ytringer.

– Jeg var i showmodus

I retten startet Hulsker sin forklaring med å beklage til dørvakten, slik han også tidligere har gjort offentlig.

Hulsker sa at deltakerne på julebordet hadde startet kvelden på en restaurant, og at han hadde «drukket for meget» da han ankom Syng mer sammen med kollegaene. Etter hvert begynte Hulsker å imitere den britiske komikeren John Cleese som parodierer tyskere under krigen ved å gjøre nazihilsener.

– Jeg prøvde å være morsom og feilet atter en gang. Jeg var i showmodus, sa Hulsker, som innrømmet å ha brukt ordet «neger», men sa han ikke husket å ha sagt «jævla». Han understreket også at han ikke er rasist.

– Jeg kan med trygghet si at det ikke finnes et rasistisk fiber i kroppen min. Det står jeg for, sa Hulsker.

Samarbeidet med VGTV ble avsluttet i mai på grunn av hendelsen. Hulsker har også sagt at han har mistet andre jobber etter hendelsen, blant annet en tv-programlederjobb på «Fangene på fortet» og en fotballekspertjobb hos Viaplay.

– Smakløs, sårende og krenkende

Oslo tingrett peker på at det ble brukt mye tid i retten på hvorvidt ordet «jævla» ble brukt og hvorvidt det var dette ordet som var avgjørende for det straffbare.

– Retten kan ikke se at det er helt avgjørende om «jævla» er uttalt, heter det i dommen, som også peker på at uttalelsen «Hvordan kan du be en hvit mann om å gå ut?» er både smakløs, sårende og krenkende. Det er også helt avgjørende at det ble sagt i en utkastelsessituasjon, sier retten.

– En dørvakt som utfører jobben sin, skal ikke måtte tåle en slik grov nedvurdering og sammenstilling av en slags historisk rang etter hudfarge, på grunn av sin etniske opprinnelse og hudfarge, skriver retten.

De påpeker også at ordet neger tidligere har vært et nøytralt ord i norsk språk som ble brukt om folk med mørk hudfarge, uten rasistiske undertoner.

– I 2022 er likevel bruken av ordet neger annerledes, og språkbruken har endret seg. Det har derfor klart nok skjedd en språklig utvikling, og de fleste unge og middelaldrende er fullt ut klar over hvor problematisk ordet neger er i dag, og at det er et krenkende ord, skriver retten.

Rettens flertall, bestående av de to meddommerne, mente likevel at Hulsker ikke handlet forsettlig fordi han var i «showmodus» da han kom med ytringene. Dermed ble han dømt for å ha utvist grov uaktsomhet.

Kjøp billetter til møtet her!

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.