Forskningsleder ved Vestlandsforsking, Halvor Dannevig, sier at om utslippene av klimagasser følger et høyt utslippsscenario, vil Svalbard få samme klima som Danmark ved slutten av dette århundre.

«Om utslippene av klimagasser følger et høyt utslippsscenario, vil Svalbard få samme klima som Danmark ved slutten av dette århundret. Det betyr blant annet at det nesten ikke blir dager med snødekke langs kysten og at store deler av breene vil smelte bort. Dyrearter som er tilpasset et polart klima, vil gradvis vike for arter sørfra. Dette skjer allerede med flere polare sjøfuglarter», skriver han i Forskersonen.no.

Dannevig har sammen med blant andre Nordlandsforsking og Universitetssenteret på Svalbard, studert hvordan reiselivet på øygruppa berøres av klimaendringene.

Antirasistisk Front reagerer på «negernavn» på Svalbard

Regjeringen har blant annet strammet inn cruiseskip og turisme til Svalbard på grunn av klimaendringene, som de oppgir gjør de arktiske økosystemene mer sårbare og derfor må slippe ekstrabelastninger fra menneskelig aktivitet.

«Stedene hvor turister settes i land kan i perioder bli uegna for ferdsel, for eksempel om det begynner å trekke mye isbjørn rundt de, eller om de blir utsatt for klimarelatert naturfare, som skredfare eller erosjon. Slik begrenser innstrammingene i regelverk også ekspedisjonsturismens muligheter til å gjøre gode tilpasninger til klimaendringene», skriver Dannevig.

Han mener at klimaendringene har ført til store utfordringer med flom og skred og med permafrost som smelter og gjør grunnen ustabil.

Dannevig beroliger imidlertid med at hans forskning vil kunne utvikle en balanse mellom turisme og klimaendringer.

«Å finne balansen mellom en naturvennlig og klimarobust utvikling av reiselivet, og behov for vern av den sårbare Svalbard-naturen, er en hovedutfordring for reiselivet på Svalbard. I de nevnte forskningsprosjektene skal vi bidra til dette i samarbeid med næringen», avslutter forskningslederen.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.