Tamara Lich som organiserte Freedom Convoy, har ikke tapt kampånden. Hun sier at historien om hvordan truckernes protest virket samlende på den kanadiske nasjon, har inspirert henne til å skrive boken «Hold the Line: My Story from the Heart of the Freedom Convoy». 

– En vakker historie om nasjonalt fellesskap

– Jeg synes det er en vakker historie … om fellesskap og en nasjon som samles. Jeg får hele tiden meldinger fra folk, de vil vite hvordan jeg har det, hvordan jeg klarer meg. Boken er en måte å si at jeg har det bra, sier Lich i et intervju The Post Millennial som ble publisert torsdag.

Lich er selve personifiseringen av Freedom Convoy – truckførerne som kom til Ottawa i slutten av januar 2022 for å protestere mot Justin Trudeaus tvangstiltak mot sitt eget folk under covid-nedstengningene. 

Brutale, autoritære myndigheter

Tamara Lichs bok klatret umiddelbart opp på toppen av Amazons bestsellerliste.

– Det overrasker meg at boken skulle bli så godt mottatt. Vi hadde en myk lansering torsdag ettermiddag og boken var allerede neste dag nummer én på bestsellerlisten. Jeg hadde ingen anelse om at det skulle gå så godt.

Protesten handlet om mer enn kampen mot vaksinemandater:

– Den handlet om å gjenforene mennesker og et land som var blitt revet i stykker. Det handlet om menneskeheten. Vi hadde vært gjennom to år med myndigheter, politi og media som prøvde å splitte oss alle.

Vi ble alle dehumanisert

Media beskyldte de kanadiske truckerne for å være russiske agenter, kontrollert av Vladimir Putin. Justin Trudeau kalte dem ekstremister og han påberopte seg autoritær unntakslovgivning og med den i hånd tillot det ham å slå dem brutalt ned.

– De oppmuntret oss til å være mistenksom overfor hverandre og å kalle hverandre mordere og gjøre oss alle til syndebukker. De forsøkte å gjøre Canada til en stygg, sint, kompromissløs nasjon uten tillit. De hadde ikke bare dehumanisert de uvaksinerte. De ville dehumanisere oss alle.

– Skje din vilje

Lich beskriver hvordan det var å bli fengslet for å ha organisert en fredelig politisk protest.

– Jeg ba og mediterte mye og jeg forsto at jeg hadde mye ugjort, at universet eller Gud eller hva du velger å kalle ham, ikke var ferdig med meg. Jeg gjentok mange, mange ganger «skje din vilje, ikke min». For meg var dette en guddommelig opplevelse, og den opplevelsen har jeg fortsatt i meg den dag idag.

– Konvoien hadde Forsynets velsignelse fra begynnelsen. Chris Barber ledet den gjennom Canada uten en eneste ulykke. Ikke en eneste ulykke eller skade til tross for at den til tider samlet folkemengder på titusener. Selv fengsel kunne ikke ta det fra meg.

Konvoien samlet Canada

Lich forteller om da konvoien kom til Manitoba ved grensen til Ontario og ble møtt av tusenvis av støttespillere: 

– Allerede visste vi at vi vokste. Vi kjørte nedover motorveien og ble møtt av innfødte dansere i fulle regalier og trommer ved siden av en gruppe unge sikher, hutterittiske kvinner og barn – og katolske nonner.

– Det var et av mine dypeste øyeblikk. Det spilte ingen rolle hvilken hudfarve du hadde, hvilken gud du tilba, hvor mye du tjente, hvor du kom fra – du var en kanadier og feiret det.

Demokratiforkjemperen Trudeaus ettpartistat

Trudeau ville statuere et eksempel da han lot Lich arrestere 17. februar 2022 på en pro forma-siktelse. Hun tilbragte 18 dager i fengsel før hun ble innvilget kausjon. 27. juni 2022 ble hun igjen arrestert og internert i Ottawa for angivelig brudd på kausjonsvilkårene. 

I juli ble belastningen ved å holde en politisk fange for stor i «demokratiforkjemperen» Trudeaus ettpartiregime, og en dommer beordret henne løslatt. 

– Men jeg har aldri tidligere vært fengslet på politisk grunnlag og visste ingen ting om hvordan det føles.

Fengselsdagbok

Lich førte dagbok i fengselet. Den forteller om pågripelsen og om hvordan to kvinnelige politi ransaket henne i den iskalde vinternatten:

– De tok av meg jakken og tømte lommene. De gjorde et fullstendig søk den iskalde natten før de plasserte meg i en bitteliten celle med metalltoalett, metallvask og en seng av betong. Det hadde snedd hele dagen og det var vått. Støvlene mine var våte. Genseren min var våt.

– Jeg ba om et teppe, men det hadde de ikke. Jeg frøs og var utslitt. Betongen sugde den lille varmen jeg hadde ut av kroppen.

Lich sier at der var noen snille vakter som hvisket til henne at de støttet Freedom Convoy.

Ytringsforbud

Kausjonsvilkårene ga henne ytringsforbud. De forbød henne blant annet å logge inn på, publisere eller la noen på hennes vegne publisere på sosiale medier. Hun fikk ikke lov til å kommunisere med Freedom Convoy-deltagere. Annen gangs arrestasjon ble begrunnet med at det under en seremoni hvor hun ble tildelt en frihetspris, også skulle ha vært en konvoideltager.

Vilkårene betyr den dag idag at hun ikke kan promotere boken sin, men hun kan dra på boksigneringsturné og møte kanadiere over hele landet – hun må bare være ydderst forsiktig med hva hun sier – det kan stå en Trudeau-tilhenger blant tilhørerne.

Irsk-norsk aborgin-opphav

Lich, en bestemor på 50 med aborigin-opphav og irsk-norske adoptivforeldre, finner det latterlig at hennes yngre søster som rettsbeordret kausjonist, må gå igjennom telefonen hennes.

– Hun må gå igjennom alle enhetene mine og sørge for at jeg ikke er på sosiale medier og kontrollere hvem jeg snakker med. Det er som å ha barnevakt.

En helt av vår tid

Lich beskriver anklagemyndigheten som «utrolig ondsinnet», men sier at de ikke har klart å knuse hennes kampvilje til tross for at hun ble behandlet verre enn mordere og voldtektsmenn – som vanligvis slipper ut mot kausjon.

– Ærlig talt ser jeg på det en som en hedersbevisning. Jeg er bare 1,55, jeg veier 56 kilo. Noe ved meg må ha skremt dem ettertrykkelig ettersom de var villig til å gjøre desperate ting. Jeg er en ganske tøff jente – synes jeg.

Trudeaus inkompetanse kriterium for nødrett

Lich er skuffet over at retten lot myndighetene ta i bruk Emergency Act Inquiry for å knekke Freedom Convoy.

– Med det er regjeringens inkompetanse blitt kriteriet for å påberope seg nødrett.

Folket er fantastisk

Lich sier hun vil stå sammen med Convoy-organisatoren Chris Barber i rettssaken som kommer opp i Ottawa 5. september. Der vil staten forsøke å knekke alle som støttet Freedom Convoy – til og med donorene. Hun forventer å bli bundet opp i rettssystemet i årevis, men hun er sikker på at det kanadiske folk vil stille opp.

– Folket har vært fantastisk støttende, de har bedt for oss og sendt oss masse kjærlighet. Deres støtte er den største manifestasjon av nasjonal stolthet i min levetid. Det er trist at myndighetene valgte å trampe ned sitt eget folk.

Intervjuet med The Post Millennial kan sees her:




 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.