– Støre er en strålende leder og en stor inspirator, sier Jan Christian Vestre.

Næringsminister Vestre, som trolig snart blir nestleder i Arbeiderpartiet, øser rosende karakteristikker over sin sjef, statsministeren. Riktignok er han kjent som en lett hyperaktiv, boblende entusiastisk type, men i et intervju med Dagens Næringsliv kan man mistenke at Vestre har kommet i skade for å ta litt for mye Möller’s Tran. Det vipper over i parodien.

Avstanden mellom virkeligheten og Vestres beskrivelse av den blir så stor at man griper seg i å tenke at dette kunne vært satire. Utdriting gjennom overdrivelse.

Selv om Vestre kan gi assosiasjoner til en Ivo Caprino-figur på speed, er det ikke stå-opp-komiker han er er. Han mener faktisk at Støre er en supermann. Et unikum.

Og da er det jo bare logisk at han burde styre partiet og landet inn i evigheten, ikke sant?

Vestre forteller til DN at han helst vil ha sin bydelsnabo Jonas Gahr Støre som partileder for alltid:

– Jonas skal være partileder og statsminister i mange år, sier han.

– Ja, men ikke evig?

– Jo, det håper jeg nesten.

Jeg klarer ikke la være å tenke på Nord-Koreas leder Kim Il Sung. Etter sin død i 1994 ble han utnevnt til «Nord-Koreas evige president». Det ble dannet en personkultus rundt «folkets store sol» som minnet om religion. Sung ble kalt «Den store leder» i offisielle sammenhenger, «den store marskalk», «den store sol», og «menneskehetens strålende sol som aldri går ned i våre hjerter».

Vestre fortsetter (om Jonas, altså, ikke Kim):

– Han er en strålende leder og en stor inspirator som ser laget sitt. Han er flink, han står i stormen når det er vanskelig, er kreativ, visjonær og hardtarbeidende. Jeg vet ikke om noen som jobber mer for å skape et bedre Norge enn det Jonas gjør, sier Vestre til avisen.

«Strålende leder», «stor inspirator», «flink», «står i stormen», «kreativ», «visjonær», «hardtarbeidende»…

Arbeiderpartiet lå på nær 40 prosents oppslutning da Støre tok over ledelsen av partiet for ni år siden, men det er åpenbart ikke hans skyld at tilslutningen nå vaker rundt 18 prosent, som Ragnar Larsen skriver; det er nestlederen, fiskeriminister Bjørnar Skjærans skyld! Derfor har valgkomiteen stemt ham ut av ledelsen i den stolleken som nå pågår foran landsmøtet om to uker.

Støre er fredet, uangripelig. Partiets katastrofale resultater har ingenting med ham å gjøre.

Nei, da – han innstilles til gjenvalg. Ikke er det politikken heller. I en krisetid for partiet er det visst ikke så mange som undrer seg over om den massive velgersvikten kan ha noe med politikken å gjøre.

Det forblir et mysterium at en mann med enestående, nærmest overjordiske, kvaliteter har så ekstremt begredelige resultater å vise til.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.