48 prosent av de folkevalgte i Arbeiderpartiet har en soleklar favoritt til å overta partiledervervet den dagen Jonas Gahr Støre går av.

Folkevalgtbarometeret, en undersøkelse gjennomført av Norgesbarometeret blant kommunestyrerepresentanter landet rundt, viser at helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre har et solid flertall bak seg.

– Når det er et så solid flertall blant Ap’s folkevalgte for at Jan Christian Vestre skal overta etter Jonas Gahr Støre, tenker jeg at nå er på en måte arverekkefølgen i Arbeiderpartiet klar. Jeg synes at resultatet var overraskende, da jeg hadde trodd det skulle være jevnere blant de tre på topp, sier Øystein H.S. Moen, daglig leder i Norgesbarometeret AS, til Dagsavisen.

Hos Høyre har Ine Eriksen Søreide et enda mer soleklart flertall, hele 57 prosent, som arvtager etter Erna Solberg.

– Det er ingen tvil om at Ine Eriksen Søreide scorer høyest i Høyre. Også blant de andre partiene scorer hun høyest. Sånn jeg ser det, står det mellom henne og Henrik Asheim når arvtakeren etter Erna Solberg skal pekes ut, sier Moen.

De som fulgte etter Vestre, var henholdsvis Kari Nessa Nordtun, med 16 prosent, og Tonje Brenna med 15 prosent.

Hos Høyre var Henrik Asheim, med 25 prosent, og Tina Bru med 7 prosent de nærmeste etter Eriksen Søreide.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.