Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen / Høyre.

Både Erna Solberg og Tina Bru ønsker å fortsette i Høyre-ledelsen. Men foreløpig er det et åpent spørsmål hvem som overtar etter Jan Tore Sanner.

Sanner varslet søndag at han ikke tar gjenvalg etter 18 år som nestleder. Sanner går av på Høyres landsmøte i begynnelsen av april.

Solberg er imidlertid innstilt på å fortsette som Høyre-leder, en posisjon hun har hatt siden 2004.

– Høyre har kommet godt i gang i opposisjon og med jobben som skal ta oss tilbake i regjering. Vi har et sjeldent sterkt lag med dyktige folk både i stortingsgruppen, fylkesting og kommunestyrer rundt om i landet. Om bare halvannet år venter et lokalvalg der Høyre har som mål å bite godt fra seg. Det arbeidet er jeg veldig motivert for å lede dersom partiet ønsker det, sier hun i en pressemelding.

Flere kandidater
Høyres valgkomité startet mandag arbeidet med å sette sammen en ny ledelse. Blant dem som godt kan tenke seg å fylle den ledige nestlederposten, er tidligere minister for høyere utdanning og forskning Henrik Asheim (38).

– Ja, jeg stiller meg til disposisjon, men det er potensielt mange dyktige kandidater, så nå skal både valgkomiteen og partiet få ro til å sette sammen den ledelsen de mener er best, skriver Asheim i en SMS til VG.

Asheim er for tiden er parlamentarisk nestleder for Høyres stortingsgruppe.

Utelukker ikke
Også Nikolai Astrup, som sitter i energi- og miljøkomiteen på Stortinget, er åpen for nestledervervet.

– Jeg er helt sikker på at valgkomiteen vil gjøre en grundig og god vurdering av hva partiet og ledelsen er best tjent med. Dersom valgkomiteen skulle peke på meg, så vil jeg ikke utelukke at det kan være aktuelt, sier han til NTB.

En annen mulig kandidat til vervet er Ine Eriksen Søreide, men hun har foreløpig ikke tatt stilling til saken, opplyser hennes rådgiver.

 

Kjøp Roger Scrutons bok «Konservatismen» fra Document Forlag her. Vi har trykket nytt opplag.

 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.