Jonas Gahr Støre i stortingssalen under debatten om endringer i abortloven forrige uke. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

Ap ligger an til å levere deres dårligste lokalvalg noensinne. Flere av partiets ordførere sier leder Jonas Gahr Støre sliter med å nå ut til velgere. Deler av partiet åpner for en lederdiskusjon.

– Jonas Gahr Støre var en gang verdens beste utenriksminister. Men han sliter med å være proletariatets fremste frontfigur i Norge, sier fylkesordfører Jon Aasen (Ap) i Møre og Romsdal til Klassekampen.

Avisen har snakket med 90 av partiets ordførere om krisemålinger, problemsaker og partiledelsen framtid. De er nesten samstemmige om at partiledelsen og Støre ikke er tydelig nok i offentligheten.

– I motsetning til de andre partiene til venstre for oss, er vi ikke tydelige nok. Folk er usikre på hva som egentlig er Ap sin politikk, sier ordfører Atle Kvåle i Fusa i Hordaland.

På TV 2 / TNS Gallups siste kommunevalgmåling svarer kun 24,2 prosent at de vil stemme på Ap, noe som i så fall gir partiets laveste kommunevalgoppslutning noensinne. Ap taper til SV, Rødt og Sp, men også til MDG og anti-bompengelistene.

 

42,6 prosent av velgerne som sier de vil stemme Arbeiderpartiet ved høstens kommunevalg og som har en mening om spørsmålet, mener Støre er feil mann ved Ap-roret, ifølge en måling Kantar TNS gjorde for TV 2 i april.

– Litt for flink til å forklare

– Støre er veldig kunnskapsrik, men noen ganger er vi litt for omstendelige og litt for flinke til å forklare. Det slår ikke an i en tabloid presse, sier ordfører Terje Andreas Hoffstad i Stor-Elvdal på Innlandet.

Et stort flertall av de spurte sier at de fremdeles har tillit til Støre som parti­leder, men ni av ordførerne sier at et dårlig valgresultat i høst vil føre til en lederdebatt i Arbeiderpartiet.

Selbu-ordfører Ole Morten Balstad:

– Da bør man se på partiledelsen og partiet, innholdet og hele pakka. Det er ikke lenger enn fire år siden vi var over 40 prosent. Det er noe som har skjedd. I alle partier og partiorganisasjoner med så dårlige resultater må man ta en vurdering, sier Balstad.

Balstad peker ikke på noen bestemt kandidat, men sier at det er utfordrende for Ap å ha en statsministerkandidat med så lav oppslutning som Støre.

Heller ikke Marnardal-ordfører Helge Sandåker klarer å peke ut noen potensiell arv­taker. Han mener det er ett av Aps problemer: partiet har ikke vært flink nok til å bygge ­ledere.

Flere av ordførerne vil ikke svare vare på om Støre er riktig mann for å løfte Ap.

– Bra person, men ikke fra arbeiderklassen

Blant dem som avviser at Ap trenger en lederdebatt, er flere bekymret over at Støres bakgrunn kommer i veien for budskapet hans. Lilly Gunn Nyheim er Ap-ordfører i Surnadal på Nordmøre. Kommunen har hatt rødgrønt styre siden 1964, forteller hun.

– Jonas er en bra person, men han er ikke fra arbeiderklassen, og det tror jeg Ap får svi for, sier Nyheim.

Flere mener Støre er utsatt for en svertekampanje av politiske motstandere, og at han får urettferdig hard medfart av mediene, skriver Klassekampen.

– Jeg ser at Jonas har vært utsatt for en svertekampanje fra Høyre og Frp. Det er synd norsk politikk er kommet dit, det er drittpakkepolitikk. I stedet bør det være fokus på politiske saker, og der er han bunnsolid, sier Odda-ordfører Roald Aga Haug.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.