Falskt eller ekte? Putin besøker fronten i Ukraina 18.april 2023. Foto: Pool Photo via AP

Myndighetene i Ukraina hevder det ikke var Vladimir Putin som denne uken besøkte fronten ved Kherson og Luhansk, men en «dobbeltgjenger».

Regjeringen i Russland sendte denne uken ut en video som tilsynelatende viser Putin som hilser på soldater i regionene Kherson og Luhansk. Videoen viser en tilsynelatende blid og ubekymret Putin som jovialt hilser på soldater, og er nokså tett omgitt av mennesker.

Dette skal ha vært hans andre besøk ved fronten siden invasjonen av Ukraina.

Det har ofte vært hevdet at Putin benytter en eller flere dobbeltgjengere, som sendes rundt til diverse representasjonsoppgaver som potensielt kan utsette ham for fare.

BusinessInsider har gjort en gjennomgang av temaet, uten å konkludere klart. Man har blant annet sett på detaljer ved ørene til de aktuelle personene.

Det har tidligere blitt hevdet at Putins mest brukte dobbeltgjenger ser noe yngre ut, er litt rundere i ansiktet, og virker generelt «blidere» og mer jovial. På YouTube finnes det en del filmer som på mer eller mindre troverdig måte omhandler temaet, og til dels konkluderer nokså ulikt.

Det vil uansett være svært vanskelig å si noe med sikkerhet i en slik sak.

Nå hevder ukrainske myndigheter at det ikke var Putin selv, men nettopp en dobbeltgjenger, som besøkte Ukraina.

– Det var ikke den ekte Putin, sa Oleksij Danilov, leder for Ukrainas nasjonale sikkerhetsråd, i en TV-sending onsdag.

NTB-DPA melder om saken.

Danilov mener det i stedet var en «stand-in» som var i Øst-Ukraina.

Han begrunner det blant annet med de rigorøse, svært strenge sikkerhetstiltakene Putin er kjent for å omgi seg med. Putin skal eksempelvis være meget bekymret for covid-smitte, og slipper ikke folk tett innpå seg uten videre:

–For å møte den ekte Putin, må du først gå i karantene i minst ti dager, ifølge sjefen for det ukrainske sikkerhetsrådet.

Dette understøttes til en viss grad av bilder fra Kreml der den åpenbart ekte Putin avholder diverse møter, og alltid sitter langt unna andre møtedeltakere.

Også andre sikkerhetstiltak omkring Putin skal være omfattende. Det er gjennomgående meget vanskelig for eventuelle attentatspersoner å komme tett innpå presidenten, hvilket er forståelig nok.

Derfor vekker det en viss oppsikt hos en del når Putin plutselig beveger seg ubekymret omkring blant soldater ved fronten og hilser smilende på den ene og den andre, uten særlig avstand eller påfallende oppbud av sikkerhetsvakter.

Ved fronten er det naturlig nok mye våpen i hendene på folk, og det kan være mye sinne mot den lederen som har sendt soldatene dit de er.

Danilov mener altså det er en annen enn Putin selv som foretar slike besøk. Han beskriver Putin selv som en «bunker-bestefar» og en «skremt mann» som skyr offentligheten.

Russiske myndigheter har ikke kommentert Danilovs påstand.

Det er kjent at Stalin skal ha hatt minst én dobbeltgjenger som opptrådte for ham, blant annet ved frontbesøk under 2. verdenskrig. En person ved navn Felix Dadaev, også omtalt ved navnet Rashid, skal ha vært den mest brukte. Hans karriere fikk en nokså brå slutt ved Stalins død i 1953.

Les også: 

Reuters: Putin vil plassere taktiske atomvåpen i Belarus

 

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.