Italia erklærte tirsdag landsomfattende unntakstilstand de neste seks månedene etter den eksepsjonelle økningen av migranter som ankommer via Middelhavsrutene.

Giorgia Melonis regjering erklærte nasjonal unntakstilstand for immigrasjon etter forslag fra minister for sivil beskyttelse og havrett Nello Musumeci. 

– Nøytralisere mafiaen av syndebukker

Unntakstilstanden vil bli finansiert med en innledende bevilgning på fem millioner euro.

– La oss gjøre det klart. Problemet er ikke løst og løsningen er forbundet med en bevisst og ansvarlig intervensjon fra EU. Det er en absolutt nødsituasjon og den vil vedvare de kommende ti årene, sa Musumeci og understreket behovet for å «nøytralisere mafiaen av syndebukker».

Mottaket kollapser

Migrasjonsstrømmen har ifølge Musumeci, de siste månedene satt statens strukturer under press. Han ba om en «ansvarlig tilnærming» til migranters rettigheter.

Ministeren fremhevet spesielt vanskelighetene med å håndtere strømmen av migranter som ankommer øyene – Lampedusa og hele sydkysten av Sicilia – områder der primærmottaket stadig kollapser.

Bekymrede NGOer

I februar ifjor godkjente det italienske parlament den såkalte Code of Conduct for NGOs – et regjeringsdekret som fastlegger en adferdskodeks for skip som griper inn for å «redde» migranter – til tross for kritikk fra NGOer som bekymrer seg over at unntakstilstanden kan medføre «summariske utvisninger av mennesker uten en nøye vurdering av deres asylsøknader».

Ifølge data fra innenriksdepartementet gikk 31.292 migranter i land fra 1. januar til 11. april. I samme periode de to foregående årene var ankomstene betydelig lavere: 7928 i 2022 og 8505 i 2021.

Mer enn 3.000 migranter til Italia på to dager

499 registrerte omkomne

De tre første månedene iår har 441 migranter mistet livet eller forsvunnet under forsøk på å nå Europa via den sentrale middelhavsruten. Det totale antall omkomne i det indre Middelhav er 499. Dette er det høyeste tall siden 2017 da det i samme periode omkom 803 personer.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok e-bok.

Kjøp Ruud Koopmans’ Islams forfalne hus!

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag.

Document bringer nyheter andre fortier. Støtt oss!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.