En gruppe på 40 migranter fra Bangladesh i en trebåt utenfor kysten av Libya er i ferd med å bli plukket opp av «Ocean Viking» i nattemørket den 25. august 2022. Foto: Jeremias Gonzalez / AP / NTB.

En libysk menneske­smugler som ville selge en overfart til Lampedusa til en italiensk journalist som utgav seg for å være migrant, fortalte at det er radio­kontakt mellom migrant­båter og NGO-skip utenfor kysten av det nord­afrikanske landet.

Undersøkende journalister hos Il Giornale satte seg nylig i telefonkontakt med en menneskesmugler i Libya som ville selge dem en plass i en migrantbåt som skulle legge ut fra Libya sist helg, skriver den italienske avisens reporter Francesca Galici. Kommunikasjonen mellom avisen og smugleren skjer med den populære meldingstjenesten WhatsApp.

Han er uvanlig snakkesalig, og vi forsøker å få ut av ham hvordan avreisene fra Libya organiseres og hvordan NGO-skip eventuelt blir brukt som tiltrekningsfaktor fra smuglernes side for å overtale migrantene til å betale prisen, i dette tilfellet 7000 libyske dinarer – svarende til litt mindre enn 1400 euro, og gå ombord i de usikre fartøyene som også kommer frem til Italias sjøgrense, med mindre de treffer på et sivilt skip først.

Reisen smugleren tilby, skal gå fra Zuwara med kurs mot Lampedusa. Avisen spiller bekymret, og spør om det er usikter til å treffe på det smugleren kaller «redningsskip» underveis. Han bekrefter at disse befinner seg i det aktuelle havområdet.

For å berolige oss forklarer han at «kapteinen vil føre dere til redningsskipene». Det blir klart at målet for reisen, hvis vi befant oss i en av disse båtene, ikke ville være Italia, men et av NGO-skipene som har gjenopptatt sine operasjoner i internasjonalt farvann utenfor Libya for noen dager siden.

Deretter bekrefter smugleren radiokontakten:

Neste spørsmål kommer spontant, idet vi forestiller oss at vi er med på en slik overfart. Finnes det radiokontakt mellom «kapteinen» på en slik reise og skipet? Han svarer kontant: «Ja.»

Avisen kan ikke bevise at smugleren snakker sant, og lykkes heller ikke i å få flere opplysninger ut av ham mens den haler ut tiden frem til en avtalt reise som ikke finnes sted før kontakten brytes.

Det er imidlertid ikke første gang det er kommet indikasjoner på kontakt mellom smuglere og NGO-er i Middelhavet.

 

Dokumentasjonen av et kriminelt samarbeid

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok her.

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.